Σύντομα οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δ.Ελλάδα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων. Οι συμβάσεις αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων και Πατραϊκού Κόλπου, ενώ ακολουθεί και η αντίστοιχη για την περιοχή του Κατάκολου. Αξίζει να επισημανθεί οτι οι περιοχές αυτές είχαν ερευνηθεί και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 χωρίς επιτυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά και νομικά εμπόδια επί των διαπραγματεύσεων με τις Κοινοπραξίες που αναδείχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν το 2012 με τη μέθοδο του “open door” .

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό κόλπο είναι 200 εκατ. βαρέλια, στην Ήπειρο 50 – 80 εκατ – η ανάδοχος κοινοπραξία (δείτε παρακάτω) έχει κάνει λόγο και για 100 εκατ. – και στο Κατάκολο 3 εκατ. βαρέλια. Γιά τον Πατραϊκό κόλπο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic, γιά την Ήπειρο η Energean – Petra και γιά το Κατάκολο η Energean Oil & Gas / Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger.Τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από Πατραϊκό και Ήπειρο σε βάθος 25ετίας εκτιμώνται σε 11 δισ. ευρώ.

The post Σύντομα οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δ.Ελλάδα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα