Συνεχίζεται η συνάντηση Σαμαρά-υπουργών

Με υπουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται στις προαπαιτούμενες δράσεις που έχει ζητήσει η τρόικα (prior actions), συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος βγαίνοντας το μεσημέρι από το Mέγαρο Μαξίμου δήλωσε σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης:
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη του πρωθυπουργού με υπουργούς,

οι οποίοι εμπλέκονται στις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που έχει ζητήσει η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος βγαίνοντας το μεσημέρι από το Mέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως «είναι συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχουν προωθηθεί προς τη Βουλή όλες οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κατάληξη, καθώς όλα τα βλέμματα από το Βερολίνο μέχρι τη Λισαβόνα και από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα είναι πλέον στραμμένα στις αμερικάνικες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Τα εργασιακά είναι η αφορμή αυτής της εσκεμμένης(;) καθυστέρησης καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν επί της ουσίας ότι το ελληνικό «υφεσιακό» πρόγραμμα προσαρμογής από μόνο του δεν βγαίνει και αναζητείται συνολική λύση.

Υπάρχει όμως και αντίλογος, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Το ίδιο λεγόταν βέβαια από το Ιούνιο ωστόσο με την μέθοδο της έκδοσης εντόκων γραμματίων το πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις αντιμετωπιζόταν και απ’ ότι φαίνεται κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί μέχρι εταίροι, δανειστές και ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε μια οριστική και ολοκληρωμένη λύση για τη χώρα μας, ενδεχομένως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής συμφωνία με την τρόικα δεν υπάρχει, οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά πλέον, αλλά αυτό λέγεται από τον Ιούνιο, και οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις τελικές αποφάσεις είναι:
- Η 8η Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
- H 12η Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί επίσης έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και αν όλα έχουν εξελιχθούν ομαλά θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις

Με βάση αυτόν σχεδιασμό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, μέχρι τέλος της εβδομάδας να ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα και μέχρι 11/11 και ο Προϋπολογισμός, ώστε στις 12/11 στο Eurogroup να καταθέσουμε ολοκληρωμένο τον ελληνικό φάκελο μαζί με την έκθεση της τρόικας.

Σχετικά άρθρα

Βρήκαν λύση για τα εργασιακάΌλα ανοιχτά στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών«Καυτή» ατζέντα στη συνάντηση των τριών αρχηγών

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα