Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα «πληρώσουν τη νύφη»- Όλη η εγκύκλιος

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της εφορίας μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Με εγκύκλιο του γενικού δημοσίων εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προς τις εφορίες παρέχονται όλες οι οδηγίες σχετικά με την διαδικασία των ελέγχων. Έτσι οι φορολογούμενοι καλούνται με επιστολή της εφορίας να συμπληρώσουν δύο έντυπα.

Το πρώτο είναι το έντυπο με όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου, στο οποίο θα παρέχουν αναλυτική κατάσταση των στοιχείων αυτών καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία των δαπανών που σχετίζονται με αυτά.

Το δεύτερο είναι το

ερωτηματολόγιο με τον τρόπο διαβίωσή τους και των υποχρεώσεων τους. Μάλιστα, όπως προκύπτει, ακόμη και τον αριθμό παροχής υδροδότησης θα πρέπει να δίνουν στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο στόχαστρο φορολογικών ελέγχων. Έτσι οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν ο φορολογούμενος έχει γεμίσει… πισίνα με νερό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ελεγχόμενοι θα καλούνται να να δηλώσουν τους αριθμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και τα ποσά που πλήρωσαν γι’ αυτούς. Επίσης τους αριθμούς των καρτών που διαθέτουν οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους καθώς αλλά και τις δαπάνες τους μέσω των καρτών αυτών αλλά και τα ποσά που δαπάνησαν για την εξυπηρέτηση δανείων.

Καλούνται επίσης να δηλώσουν τα ποσά που καταβάλουν για ασφάλιστρα σε προγράμματα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης και ακινήτων, σε δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, ακόμη και τις υποχρεώσεις προς τρίτους όπως για παράδειγμα διατροφή συζύγου.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο αν οι ελεγχόμενοι δεν συνεργάζονται με την εφορία θα πληρώνουν πρόστιμο από 1.000 ως 50.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα