Στο σφυρί “δέκα” φιλέτα του Δημοσίου


Την ιδιωτικοποίηση δέκα «φιλέτων» του Δημοσίου σκέπτεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά από τον επόμενο χρόνο προκειμένου να πετύχει τους στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο 3 ώστε να φέρει ρευστό στα ταμεία.


Ειδικότερα, το ΤΑΠΙΕΔ θα ξεκινήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της , ενώ σειρά θα πάρουν η ΔΕΣΦΑ

και τα Κρατικά Λαχεία.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα ξεκινήσει η πώληση του 90% των ΕΛΤΑ, και αμέσως μετά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει την πώληση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των Ελληνικών Πετρελαίων, την αποκρατικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και φυσικά την παραχώρηση 10 μεγάλων λιμανιών σε ιδιώτες.

Ειδικά για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ προβλέπεται παραχώρησή τους ως το 2052 ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια ως το 2042. Παράλληλα θα προωθηθούν προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία όπως η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΔΙΕ.

Ο «μνημονιακός» στόχος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές να αποφέρουν ένα ποσό της τάξης των 2,55 δισ. ευρώ, αν και στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι το ποσό θα είναι υψηλότερο.
Το Μνημόνιο 3 είναι σαφές σε αυτό το σημείο πως κάθε απόκλιση από το στόχο για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα καλύπτεται με μείωση δαπανών κατά 50% της απόκλισης.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα