Δολοφονήθηκε η μεξικανή δήμαρχος Gorrostieta

 

Από το 2008 η Maria Santos Gorrostieta δεχόταν συνεχώς απειλές κατά της ζωής της, όταν ακόμη ήταν υποψήφια δήμαρχος της πόλης Tiquicheo.

Κατόρθωσε τελικά να εκλεγεί με το συνδυασμό του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Η Gorrostieta αψηφούσε πάντα τις απειλές χωρίς να υπολογίζει τον κίνδυνο.

Τον Οκτώβρη του 2009 όμως κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της στην πόλη El Limone. Πιστολέρος γάζωσαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με το σύζυγό της, José Sanchez, ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε επιβιώσει από μία άλλη συμπλοκή

με ένοπλη σπείρα την ίδια χρονιά.

H Gorrostieta τραυματίστηκε σοβαρά τότε, αλλά σύντομα επέστρεψε στην ενεργό δράση, πιο μάχιμη από ποτέ.

Τρεις μήνες αργότερα, δέχθηκε εκ νέου επίθεση, αυτή τη φορά στο δρόμο μεταξύ των πολιτειών Guerrero και Michoacan. Το βαν που τη μετέφερε χτυπήθηκε με 30 σφαίρες, τρεις εκ των οποίων την τραυμάτισαν σοβαρά. Τραυματίστηκαν επίσης, εκείνη τη μέρα, ο αδερφός της και ένας ρεπόρτερ.

Τότε αποφάσισε να δείξει σε όλους τις ουλές από την επίθεση. Με αυτό τον τρόπο επεδίωξε να αφυπνίσει τη κοινή γνώμη και να λάβει στήριξη στον πόλεμο της ενάντια στα καρτέλ των ναρκωτικών. Οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν σε τοπική εφημερίδα.   «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είμαι στόχος», είχε δηλώσει τότε.

«Η συνείδησή μου είναι καθαρή. Δεν αντιμετώπισα ποτέ προβλήματα οικονομικά, οικογενειακά ή θέματα με το νόμο και ποτέ δεν ήρθα σε αντιπαράθεση με γείτονες ή άλλους κατοίκους της περιοχής μου.” Σύμφωνα με τη New York Post, μετά τη δεύτερη επίθεση σκέφτηκε σοβαρά να αποσυρθεί αλλά η συνείδησή της, ο σεβασμός προς τη μνήμη του συζύγου της και η αίσθηση χρέους απέναντι στους 13.000 κατοίκους της πόλης της δεν της το επέτρεψαν. «Δεν είναι δυνατόν να υποκύψω, όταν μεγαλώνω τρία παιδιά στα οποία πρέπει να δώσω το σωστό παράδειγμα.»

Είχε παραδεχθεί, ωστόσο, ότι οι μνήμες από τις 2 απόπειρες δολοφονίας τη βασάνιζαν. «Παλεύω καθημερινά να ξεχάσω τις εικόνες από τις τραγικές στιγμές που έζησα και εγώ και άνθρωποι που ούτε ήταν προετοιμασμένοι για όλο αυτό, ούτε το άξιζαν.»

Προσπαθώντας να ξαναχτίσει τη ζωή της, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με το Nereo Delgado Patinoran. Η πολιτική της θητεία συνεχίστηκε σε άλλο κόμμα. Όταν έληξε η δημαρχία της, κατέβηκε υποψήφια βουλευτής αλλά δεν εξελέγη.

Η δολοφονία της ερευνάται από το Τμήμα Εξιχνίασης Απαγωγών και Εκβιασμών της Μεξικανικής Αστυνομίας. Ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, η εξαφάνιση του δεύτερου συζύγου της από τη στιγμή της δολοφονίας της.

Πηγή: www.lifo.grTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα