Στο μικροσκόπιο της τρόικας η φοροδιαφυγή και οι «τρύπες» στο ασφαλιστικό σύστημα

Στο επίκεντρο των επικεφαλής της Τρόικα βρίσκονται τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή αλλά και οι «τρύπες» στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες αν και ενσωματώθηκαν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, είναι πολύ πιθανόν ότι θα αλλάξουν έως τις 21 Νοεμβρίου οπότε και αναμένεται η κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.

«Αστερίσκος» υπάρχει κατ’ αρχήν στη πρόβλεψη εσόδων 1 δισ ευρώ- περίπου 0,5% του ΑΕΠ- από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς όπως παραδέχθηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο σχεδιασμός βασίζεται

σε στοιχεία μελετών, που αξιολογούνται από τη Τρόικα. Το περίεργο είναι ότι αν και αυτό το 1 δισ ευρώ ενσωματώθηκε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, οι σχετικές δράσεις μόλις τώρα μελετώνται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα.

«Αστερίσκος» υπάρχει και στις στοχευμένες παρεμβάσεις για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που μελετώνται από το υπουργείο Εργασίας και επίσης θα αξιολογηθούν από την Τρόικα, έτσι ώστε να καλυφθούν τα «κενά» από την υποαπόδοση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία, τη λειτουργία του ΟΑΕΕ.

Το περίεργο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας επικαλέστηκε το «κενό» που άφησε η μη εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς στο τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ, όταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει «κενό» καθώς αυτά τα 600 εκατ. ευρώ είχαν καλυφθεί στη προηγούμενη αξιολόγηση, με μέτρα όπως η εφαρμογή του Φόρου Πολυτελείας έναν χρόνο νωρίτερα και η επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα και το 2016!

Κατόπιν τούτων, δεν είναι τυχαίο ότι όταν ερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας για το εάν θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ ευρώ, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης- όλα αξιολογούνται».

The post Στο μικροσκόπιο της τρόικας η φοροδιαφυγή και οι «τρύπες» στο ασφαλιστικό σύστημα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα