Στις κάλπες σήμερα οι Αυστραλοί

Ημέρα βουλευτικών εκλογών σήμερα στην Αυστραλία, με τη συντηρητική αντιπολίτευση του Τόνι Άμποτ να θεωρείται φαβορί για τη νίκη εκτοπίζοντας τον Εργατικό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα The Australian, η αντιπολιτευόμενη συντηρητική συμμαχία υπό το Φιλελεύθερο Κόμμα συγκεντρώνει το 54% των προτιμήσεων, έναντι 46% των Εργατικών.

Η αντιπολίτευση είναι δυνατόν να εξασφαλίσει 90 από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής,
τερματίζοντας την εξαετή κυριαρχία των Εργατικών, των οποίων οι δύο (τριετείς) θητείες σημαδεύτηκαν από εσωκομματικούς ανταγωνισμούς που κούρασαν τους Αυστραλούς.

Ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών Κέβιν Ραντ υπήρξε πρωθυπουργός στο διάστημα 2007-2010, οπότε το κόμμα τόν αντικατέστησε με συνοπτικές διαδικασίες για να αναδείξει στη θέση του τη Τζούλια Γκίλαρντ, την οποία εγκατέλειψαν με τη σειρά τους τα εσωκομματικά της ερείσματα -εξαιτίας των καταστροφικών δημοσκοπήσεων- για να την αντικαταστήσουν πάλι με τον Κέβιν Ραντ.

Όσο για τον Τόνι Άμποτ, ο οποίος είναι εξίσου διάσημος για τα λεκτικά ολισθήματά του, κατόρθωσε να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του και «να κρατά τη γλώσσα του», εκτός ορισμένων περιπτώσεων. Ο Άμποτ έχει επίσης τη σθεναρή υποστήριξη του εκδοτικού ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος δεσπόζει στην Αυστραλία.

Παρά τις αρνητικές προβλέψεις στις δημοσκοπήσεις, ο 55χρονος Ραντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven Network: «πιστεύω ότι πράξαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Έχω εμπιστοσύνη στην γνώμη του κόσμου, διότι είναι ικανός να εκτιμήσει ποιο είναι το καλύτερο για τον τόπο, την κοινότητα και την οικογένειά του».

Ο επίσης 55χρονος Άμποτ απέφυγε τις πρόωρες θριαμβολογίες. «Αυτές τις εκλογές μπορεί κάλιστα να τις κερδίσει, είτε η μία πλευρά, είτε η άλλη», διότι «υπάρχει πολύς κόσμος που προσανατολίζεται να ψηφίσει τα μειονοτικά κόμματα», δήλωσε ο επίδοξος πρωθυπουργός προσερχόμενος στην κάλπη για να ψηφίσει, στο Φρεσγουότερ, κοντά στο Σίδνεϊ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα