Στη Διάσκεψη της Γενεύης οι ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία

Η δράση επίλεκτων Μονάδων του Στρατού της Ουκρανίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου κατοικεί μια ισχυρή πλειοψηφία ρωσόφωνων και ρωσόφιλων πολιτών, είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του εμφυλίου. Φυσικά, οι δυνατότητες του Στρατού της Ουκρανίας είναι περιορισμένες , ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η παρουσία Ουκρανών στρατιωτικών, που ανήκουν στην κατηγορία των φίλων της Ρωσίας. Συνεπώς , η συνοχή του Ουκρανικού Στρατού, δεν είναι δεδομένη και τα κρούσματα απειθαρχίας αναμενόμενα.

Η φιλοδυτική «προσωρινή»

κυβέρνηση του Κιέβου ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή των φιλορώσων διαδηλωτών, που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε δέκα πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Είναι η πρώτη φορά που ο ουκρανικός στρατός αναλαμβάνει καθήκοντα καταστολής «εσωτερικού εχθρού». Ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε ότι, οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν». Επισήμανε ωστόσο πώς, οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις». Και μάλλον δεν είναι μόνοι τους….

Φυσικά , το μεγάλο ερώτημα είναι, ποια θα είναι η απάντηση της Μόσχας , στη δραστηριότητα του Στρατού της Ουκρανίας. Θα επέμβει δυναμικά, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα, διακινδυνεύοντας μείζονα επιδείνωση των σχέσεων της με την Δύση σε όλα τα επίπεδα; Ή θα επιλέξει η Μόσχα να μην αντιδράσει , αν υπάρξει πογκρόμ κατά των ρωσόφωνων , καταβάλλοντας και το κόστος που θα έχει αυτή η αδράνειά της, για τα διεθνές κύρος της;

Προφανώς, η απάντηση, για τη στάση που θα επιλέξει η Μόσχα σε αυτή τη φάση της Ουκρανικής κρίσης, είναι κομβικής σημασίας, για τις εξελίξεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και για το συσχετισμό δυνάμεων στο διεθνές σύστημα ασφάλειας.

Ωστόσο, η αναζήτηση και επίτευξη διπλωματικής λύσης, στην ουκρανική κρίση, πιθανότατα, να αποτρέψει την εφιαλτική προοπτική της επιδείνωσης της κατάστασης, που όπως επισήμανε εύστοχα και ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, απειλεί στην παγκόσμια σταθερότητα.

Αύριο Μ. Πέμπτη στη Γενεύη θα διεξήχθη Τετραμερής συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να δοθεί διπλωματική και όχι στρατιωτική λύση, στην κρίση στην Ουκρανία.

Πάντως τα σημεία σύγκλισης Ρωσίας και Δύσης ( ΗΠΑ- Ε.Ε.), που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελπίδες διπλωματικής λύσης στην Ουκρανική λύση, δεν είναι ορατά «δια γυμνού οφθαλμού», και αποτυπώνονται και στη λιτή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Πούτιν το βράδυ της Μ. Τρίτης: «Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία, , στο επίκεντρο της συνομιλίας των δυο ηγετών, βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη». Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, καταδικάζει σε υψηλούς τόνους την επέμβαση του Στρατού σε ρωσόφωνες περιοχές της Α. Ουκρανίας, λέγοντας πως αποτελεί «βίαιη απάντηση σε ειρηνικούς διαδηλωτές» προειδοποιώντας πως η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».

Κυριολεκτικά λοιπόν, «ες αύριο το σπουδαία» στη Διάσκεψη της Γενεύης…

Χρήστος Καπούτσης: Δημοσιογράφος και μαθηματικός

The post Στη Διάσκεψη της Γενεύης οι ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα