Στη Δαμασκό σήμερα οι επιθεωρητές για την καταστροφή των χημικών όπλων

Στη Δαμασκό αναμένεται να πάνε σήμερα οι αρμόδιοι επιθεωρητές του ΟΑΧΑ για την έναρξη της ιστορικής επιχείρησης καταστροφής ενός αποθέματος 1.000 τόνων των απαγορευμένων αυτών όπλων.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Συρία φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων, εκ των οποίων 300 τόνοι αερίου μουστάρδας και σαρίν, που είναι αποθηκευμένοι σε περίπου 45 αποθήκες.

Αποστολή της 20μελούς ομάδας των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OΑΧΑ) είναι να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ,

η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Οι συριακές αρχές παρέδωσαν στις 19 Σεπτεμβρίου έναν κατάλογο θέσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων. «Επί του παρόντος, δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε πληροφορίες που έχει δώσει το συριακό καθεστώς», δήλωσε αξιωματούχος του ΟΑΧΑ.

Στις εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν επιθεωρήσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών, στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας που προβλέπει το χημικό αφοπλισμό της χώρας έως τα μέσα του 2014.

Η προθεσμία αυτή δείχνει εξαιρετικά σύντομη. Στη Λιβύη, για παράδειγμα, δέκα χρόνια πέρασαν από την ανακοίνωση της Τρίπολης ότι θέλει να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, και η διαδικασία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΑ φθάνουν την επομένη της αναχώρησης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που διεξάγουν έρευνα στις θέσεις όπου πιθανώς έλαβαν χώρα επιθέσεις με χημικά όπλα.

Η ομάδα του ΟΗΕ, υπό τον Αακε Σέλστρομ, ολοκλήρωσε την έρευνά της σε επτά θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στη βόρεια Συρία, όπου το καθεστώς, όπως και η αντιπολίτευση, κατήγγειλαν ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα. Η ομάδα αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της στα τέλη Οκτωβρίου. Οι έξι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη διαπιστώσει τη χρήση αερίου σαρίν σε ευρεία κλίμακα κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο.

Τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει μία πρόταση που προβλέπει να επιτραπεί η πρόσβαση στις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από γειτονικές χώρες να περάσουν τα σύνορα της Συρίας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ρωσία μπορεί να διαφωνήσει, καθώς η βοήθεια τότε θα έφθανε απευθείας σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Επικαλούμενη την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την αποσταθεροποίηση μακροπρόθεσμα των γειτονικών χωρών της Συρίας, τις οποίες έχουν κατακλύσει δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, “η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στον κόσμο”, τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai News 24 ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε την Παρασκευή και που αποτελεί μείζονα διπλωματική πρόοδο από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011. “Ασφαλώς θα την σεβαστούμε”, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα