Στενό pressing της Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο

Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά σε … μελλοντικό χρόνο άφησε η τρόικα κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, αφού ναι μεν έθεσε το ζήτημα, αλλά ως «υπόμνηση των μνημονιακών μας δεσμεύσεων» που αναφέρονται ρητώς σε έξοδο σημαντικού μέρους υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι δεν κατορθώσουν να απορροφηθούν σε άλλους φορείς.

Στη συνάντηση που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες οι ελεγκτές, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου,

επέλεξαν να μην μπουν σε λεπτομέρειες για το ποιοι υπάλληλοι και από πού θα απομακρυνθούν, δίνοντας την αίσθηση ότι επιφυλάσσονται να το κάνουν σε μία από τις μελλοντικές συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο, χωρίς να αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί σε νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας με το υπουργείο ή και στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη η τρόικα με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του υπουργείου πάντως, που παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ξεκαθαρίζοντας πως αν απαιτηθούν απολύσεις, αυτές θα γίνουν μόνο κατόπιν αξιολόγησης, «δείχνοντας» προς την πλευρά των επίορκων, ακατάλληλων, αδικαιολογήτως απόντων και εκείνων που έχουν διορισθεί με πλαστά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι της τρόικας παρακολούθησαν προσεκτικά την ενημέρωση που τους έγινε, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις ή πίεση, γεγονός που από πολλούς ερμηνεύτηκε και ως «στάση αναμονής», προκειμένου, μετά τη μελέτη των στοιχείων να επανέλθουν με παρατηρήσεις για διορθωτικές κινήσεις.

Ένα από τα «αγκάθια» πάντως που αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση ήταν να αναστραφεί το κακό προηγούμενο, όπου οι περισσότερες δεσμεύσεις που αφορούσαν τον δημόσιο τομέα δεν τηρήθηκαν.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση, η πολιτική ηγεσία της Βασ. Σοφίας αναφέρθηκε διεξοδικά σε ζητήματα όπως ο αριθμός των υπαλλήλων που βγήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, τα οργανογράμματα και οι μειώσεις των δομών στα υπουργεία που φθάνουν στο 50%, η θέση σε αυτοδίκαιη αργία επίορκων υπαλλήλων και η συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων. Από το υπουργείο εξάλλου διαβεβαίωσαν πως το εγχείρημα της διαθεσιμότητας είναι νομικά «θωρακισμένο» και δεν πρόκειται να έχει την τύχη της εφεδρείας, που «κατέπεσε» στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός υπαλλήλων υπαλλήλων να επιστρέψει στις θέσεις του.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου έχουν ήδη ικανοποιηθεί, και συγκεκριμένα η απαίτηση για 2.500 χιλιάδες αποχωρήσεις (διαθεσιμότητα και επίορκοι) στο τέλος του προηγούμενου έτους, καθώς και η αξιολόγηση των δομών και τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.

Υπενθυμίζεται πως η μετακίνηση των 1.981 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς έχουν αποσταλεί οι αιτήσεις μετακίνησης των υπαλλήλων και αναμένεται η μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ, προκειμένου οι υπάλληλοι να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις. Παράλληλα εντοπίσθηκαν 884 επίορκοι υπάλληλοι και οδηγούνται σε αυτοδίκαιη αργία.

Σε ό,τι αφορά τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας με τη σύγκληση εκ νέου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο θα δώσει το «πράσινο φως» για τη μείωση των δομών στα υπουργεία Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, ενώ ειδική διαδικασία προβλέπεται να ακολουθηθεί για το υπουργείο Άμυνας. Εντός δεκαπενθημέρου εξάλλου αναμένεται να έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο πάντως ότι οι απασχολούμενοι στα υπουργεία δεν υπερβαίνουν τα 70.000 άτομα επί συνόλου περίπου 700.000 δημοσίων υπαλλήλων, το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από αυτή τη δεξαμενή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.500 εργαζομένους.

Κατά συνέπεια μεγάλο στοίχημα παραμένει η αξιολόγηση των δομών που βρίσκονται σε ΟΤΑ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ευρύτερο δημόσιο τομέα από όπου θα προκύψει ο μεγάλος όγκος των 25.000 αποχωρήσεων εντός του έτους. Σημειώνεται πως η αξιολόγηση έχει ήδη αρχίσει στον ΕΟΦ, στο δήμο Θεσσαλονίκης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις στο ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να προκύψει βασική δεξαμενή υπαλλήλων για διαθεσιμότητα, καθώς ο σχεδιασμός αφορά 700 φορείς στους οποίους υπηρετούν συνολικά 13.000 υπάλληλοι.

Παράλληλα, συνεχίζεται το «κυνήγι» για τον εντοπισμό επίορκων, αδικαιολογήτως απόντων και διορισμένων με πλαστά πιστοποιητικά, «δεξαμενές» από όπου εκτιμάται στην κυβέρνηση ότι θα διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για 12.500 αποχωρήσεις μέχρι τον Ιούνιο.

πηγή: Ημερησία

Keywords
Τυχαία Θέματα