Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας βλέπει η JP Morgan

Μετά τη δραματική κατάρρευση των τελευταίων ετών, με μια αθροιστική πτώση στο ΑΕΠ κατά 25%, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, εκτιμά σε έκθεση της η JP Morgan.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί σημαντικά από το τέλος του περασμένου έτους και πλέον έχει ευθυγραμμιστεί με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον τομέα της μεταποίησης ήταν κατά διαστήματα υψηλότερη από τον μέσο

όρο της ευρωζώνης.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σημειώνει πως η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του πρώτου οχταμήνου, το πλεόνασμα μπορεί να είναι υψηλότερο από τον στόχο.

Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί πως παρά την εικόνα σταθεροποίησης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.

Αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν χρειάζεται να έχει την μορφή ενός πλήρως προγράμματος διάσωσης, αλλά μιας «προαιρετικής γραμμής πίστωσης».

Η επιλογή αυτή θα είχε σύμφωνα με την JP Morgan σημαντικά πολιτικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, καλλιεργώντας την πεποίθηση πως υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ».

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος βλέπει ως εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας (OSI), με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα