Σταϊνμάγερ: Δεν πρέπει να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στους Έλληνες

Αισιόδοξος φάνηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα τον δρόμο που ξεκίνησε.

«Πρέπει να υπερβούμε τις υποψίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη», τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης,

ZDF, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις προσδοκίες που έχει η Αθήνα από την συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο ίδιος μίλησε για την υπερηφάνεια των Ελλήνων, «για το ότι πιθανόν κατάφεραν μια πρώτη μικρή στροφή, για το ότι για πρώτη φορά θα μπορούσαν να φέτος επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό ίσως αποτελεί δείγμα ότι θα υπάρξει μια πρώτη βελτίωση στην ελληνική οικονομία».

Ως προς την άνοδο της ανεργίας, την μείωση της παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, τον οποίο θα πρέπει οι Έλληνες ακόμη να βαδίσουν και αυτό απαιτεί πολλή τόλμη από μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, ακόμη και αν είναι σκληρός. Είναι όμως η μόνη εγγύηση, όπως γνωρίζουμε και εμείς στην Γερμανία από τη δική μας εμπειρία, ώστε στο τέλος η κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων».

Ακόμη, ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για αδυναμία λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας που ενδεχομένως θα ζητήσει η τρόικα, επεσήμανε: «Μιλήσαμε πολύ ανοιχτά για αυτό. Είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να κρίνει η τρόικα τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Μόνο εάν η τρόικα πει στο τέλος, ‘μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα αυτής της χρονιάς μπορεί να είναι διαρκές και για τα επόμενα χρόνια’, θα υπάρξει η βάση ώστε επιχειρήσεις από την ευρωπαϊκή γειτονιά να αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια απουσίας. Χρειαζόμαστε υπομονή, αλλά προπάντων επιμονή για να συνεχιστεί ο δρόμος που ξεκίνησε».

Τέλος, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ξεπεραστούν οι υποψίες και οι παρεξηγήσεις που αυτές δημιουργούν «ώστε μέσα από την προοπτική υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, να μην εισέλθουμε σε διαρκή πολιτική κρίση». Μάλιστα δήλωσε αποφασισμένος να προσπαθήσει για αυτό, κυρίως σε συνεργασία με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

The post Σταϊνμάγερ: Δεν πρέπει να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στους Έλληνες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα