Στα «βήματα» της 17Ν η επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη- Όλες οι εξελίξεις στο «Π» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για «καθαρά» όπλα που δεν έχουν συμμετάσχει σε άλλη εγκληματική ενέργεια

Έξι προσαγωγές υπόπτων έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την περιοχή του Χαλανδρίου για την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, στο σπίτι του γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Αστυνομία, κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν δύο καλάσνικοφ. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές εξετάσεις της Αντιτρομοκρατικής, από καθένα από τα δύο όπλα ερρίφθησαν 30 φυσίγγια.

Σύμφωνα με την έρευνα

στα εγκληματολογικά εργαστήρια τα όπλα είναι «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση.

Από τα πρώτα στοιχεία, οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, τα οποία προσέγγισαν την οικία του Γερμανού πρέσβη, περνώντας μέσα από την πυλωτή πολυκατοικίας επί της οδού Χίου και βγήκαν ακριβώς απέναντι από το σπίτι, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Από το σημείο αυτό, «γάζωσαν» την κατοικία, χωρίς να πυροβολήσουν τον αστυνομικό φρουρό, που ήταν μέσα στο φυλάκιο, έξω από το σπίτι και είδε όλη την σκηνή, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει. Μάλιστα βρέθηκαν σφαίρες ακόμη και στο δωμάτιο της κόρης του πρέσβη, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ή σοβαρές ζημιές. Οι δράστες μετά την επίθεση διέφυγαν πιθανόν με μοτοσικλέτες, προς την οδό Αποστολοπούλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ

Νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το περιστατικό. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη, τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως στην υπόθεση θα «χυθεί» φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Σαμαράς τόνισε, επίσης, στην κυρία Μέρκελ ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Ντόλτ

Με τον Γερμανό πρέσβη επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, που επίσης τηλεφώνησε στον κ. Ντολτ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά, σήμερα, νωρίς το πρωί, με τον πρέσβη ενώ στο σημείο της επίθεσης βρίσκεται από το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Όπως ανέφερε στον κ. Ντολντ, ο κ. Βενιζέλος η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το μήνυμα του Γερμανού πρέσβη

Σε μήνυμα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην οικία του, ο κ. Ντολτ ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση αντίδραση και το ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει, όποιος και να ευθύνεται για την πράξη, «δεν θα επιτευχθεί η διατάραξη των στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών μας».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ντολτ, «δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας».

Καταδίκη της επίθεσης από τα κόμματα

Ομόφωνα καταδικάζουν τα κόμματα την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Χαλάνδρι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει απόλυτα την επίθεση και τονίζει ότι «δίνει αφορμή για τη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Τέτοιου είδους ενέργειες δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με τους ειρηνικούς, κοινωνικούς, μαζικούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις άδικες μνημονιακές πολιτικές, που τα τελευταία χρόνια επιφέρουν ακραία φτώχεια και δυστυχία.

»Ο ελληνικός λαός σέβεται την παρουσία όλων των διπλωματών στη χώρα μας».

«Καταδικάζουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια κατά της κατοικίας και της οικογένειας του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα» τονίζει τοΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι στόχος ήταν να πληγεί η διεθνής εικόνα της χώρας λίγο πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

«Οι τρομοκράτες όμως απέτυχαν στο σκοπό τους, γιατί η άμεση αντίδραση των αρχών έδειξε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν μηχανισμοί και θεσμοί πραγματικά ευρωπαϊκού επιπέδου» αναφέρει το ΠαΣοΚ.

Και προσθέτει: «Ο ελληνικός λαός καταδικάζει την τρομοκρατία και κάθε μορφής βία και θέλει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή και η εθνική ενότητα».

Η ΔΗΜΑΡ, με τη σειρά της, καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη. «Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη Δημοκρατία μας και προσβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας».

Στόχος και της 17Ν

Η οικία του γερμανού πρέσβη είχε αποτελέσει στόχο και της 17Ν. Την Κυριακή 16 Μαΐου 1999, στις 22.55, εκτοξεύθηκε μια ρουκέτα κατά της οικίας του γερμανού πρέσβη (τότε ήταν ο Καρλ Χάινς Κούνα) στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι. Η ρουκέτα καρφώθηκε στη στέγη του διώροφου σπιτιού και ήταν η πρώτη φορά που η 17Ν άφησε πίσω της ίχνη: μια καφέ τραγιάσκα και 10 κηλίδες αίματος (στο μπροστινό μέρος του κλεμμένου αυτοκινήτου και στο πίσω κάθισμα). Σταγονίδια αίματος εντοπίστηκαν και σε απόσταση τριών μέτρων από το σημείο εκτόξευσης της ρουκέτας.

The post Στα «βήματα» της 17Ν η επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη- Όλες οι εξελίξεις στο «Π» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα