Στα πρόθυρα πτώχευσης η Alitalia

Ένα βήμα πριν από την πτώχευση βρίσκεται η αεροπορική εταιρία Alitalia, σενάριο το οποίο θα ισχυροποιηθεί αν ο γαλλικός όμιλος Air France-KLM δεν υποβάλει πρόταση για αύξηση του κεφαλαίου του στον ιταλικό αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Air France δεν

θέλει να επιβαρυνθεί με τα χρέη της Alitalia, που άγγιζαν τα 577 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ιταλίας. Η γαλλική εταιρεία φέρεται να έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα καλύψει το παθητικό της Alitalia.

Η συμμαχία Air France-KLM κατέχει το 25% του κεφαλαίου της ιταλικής εταιρίας. Ακολουθούν με ποσοστό 10,60% η οικογένεια Ρίβα (μεγάλο μέρος της περιουσίας της οποίας κατασχέθηκε από τη δικαιοσύνη για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν χαλυβουργεία της), μία εταιρία του ομίλου Benetton και η τράπεζα Intesa San Paolo, με ποσοστό 8,9% αμφότερες.

Το περιοδικό Panorama αναφέρει ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ το κόστος του ταμείου ανεργίας, των συνταξιοδοτήσεων μέρους του προσωπικού της Αlitalia και της διαχείρισης προβληματικών τομέων του ομίλου που το ιταλικό δημόσιο έχει αναλάβει από το 2008 μέχρι σήμερα.

Η Alitalia είχε πωληθεί το 2008 σε όμιλο 21 ιταλών επιχειρηματιών, με παρέμβαση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Η πρόταση εξαγοράς της από τον όμιλο Air France-KLM είχε απορριφθεί από την ιταλική κυβέρνηση και από την πλειονότητα των συνδικάτων, που ζητούσαν να παραμείνει η εταιρία σε ιταλικά χέρια.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα θα μιλήσει στην βουλή την ερχόμενη Τρίτη σχετικά με την εξαγορά εταιρίας τηλεπικοινωνιών της Telecom Italia από την ισπανική Telefonica. Εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στην κρίσιμη κατάσταση της Alitalia και στις δυνατότητες διάσωσής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα