Στα «πράσα» ο ταμίας

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Σε προσωπικό… μαγαζάκι από το ταμείο του οποίου τραβούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεγάλα ποσά ως… χαρτζιλίκια είχαν μετατρέψει τη ΓΕΝΟΠΔΕΗ άνθρωποι της διοίκησης του… φωνακλά «αγωνιστή» Νίκου Φωτόπουλου, ο οποίος καλείται μετά τις αποκαλύψεις, στις οποίες προχωρά σήμερα το «Π» με βάση έγγραφα και αποδείξεις, να απαντήσει για το αν γνώριζε

ή όχι τη δράση κάποιων… συναγωνιστών του.

Δράση που, σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ την οποία έχουμε στη διάθεσή μας, εκτείνεται από την εξαφάνιση χρημάτων από το ταμείο του Συνδικάτου, έως και τη σκαστή φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο που έφτασε στα γραφεία του «Π», στη ΓΕΝΟΠ του Φωτόπουλου εξελίσσεται ένα… πάρτι ρεμούλας με αναιτιολόγητες δαπάνες και χρηματικά ποσά που «πετούν» από τσέπη σε τσέπη χωρίς ποτέ κανείς να έχει δώσει την έγκρισή του.

Ο ταμίας της ΓΕΝΟΠ, Κωνσταντίνος Μανιάτης, κατηγορείται από τους τεχνικούς της επιχείρησης ως προσωπικά υπεύθυνος για κάθε απώλεια χρημάτων, όπως και κάθε ανωμαλία στη διαχείρισή τους. Ο κ. Μανιάτης, που περιγράφεται ως δεξί χέρι του Νίκου Φωτόπουλου, κατείχε τη θέση του ταμία από τις 22 Μαΐου του 2012, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. ήρθη η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Φαίνεται πως ο κ. Μανιάτης κρατούσε με το ένα… χέρι την… ντουντούκα των «λαϊκών αγώνων» και με το άλλο το στυλό, για να υπογράφει ακόμη και αθεώρητες από την Εφορία αποδείξεις, μοιράζοντας… υπέρογκα ποσά για προσωπικά έξοδα διαφόρων παρατρεχάμενων.

Σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων στη διάρκεια της θητείας του κ. Μανιάτη στο ταμείο της ETE «έκαναν φτερά» περί τα 60.000 ευρώ που δεν εγκρίθηκαν από κανέναν, ή δεν δικαιολογήθηκαν από πουθενά.

Οι… σωτήρες

Μπορεί αυτό το ποσό να φαίνεται σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δισ. που διακινούνται καθημερινά στη θηριώδη επιχείρηση, αλλά αποτυπώνει ανάγλυφα το πώς οι βολεμένοι πατρόνοι του συνδικαλισμού στη ΓΕΝΟΠ αντιλαμβάνονται τη βαθιά κρίση στην οποία έχει βουλιάξει η κοινωνία, της οποίας υποδύονται τους… σωτήρες. Το «μεγάλο πάρτι» του Συνδικάτου φαίνεται να είχε «λίγους και εκλεκτούς» προσκεκλημένους. Η δε εσωτερική διαπλοκή φτάνει έως το… καφενείο της ΓΕΝΟΠ που, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ανήκει σε… εκλεκτό κάποιου παλιού και προβεβλημένου μεγαλοσυνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ, άλλοτε συχνού θαμώνα των τηλεοπτικών παραθύρων.

Ο εν λόγω υπεύθυνος του χώρου εστίασης της ΓΕΝΟΠ φαίνεται με βάση αθεώρητες αποδείξεις –που φέρουν και το όνομα του κ. Κωνσταντίνου Μανιάτη– να εισπράττει πάνω από 4.000 ευρώ για… καφέδες και βουτήματα στη διάρκεια μιας ημέρας που συνεδρίαζε το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ.

Θαυμάστε τώρα πού πήγαιναν τα λεφτά, τα οποία αδικαιολόγητα έφυγαν από το ταμείο του Συνδικάτου στη διάρκεια της θητείας του κ. Μανιάτη. Από το ταμείο του Συνδικάτου, λοιπόν, πληρώνονταν οι θέσεις πάρκινγκ, οι μετακινήσεις των «κολλητών» στελεχών εκτός υπηρεσίας, ενώ ακόμα από τον έλεγχο που έχει ήδη διενεργηθεί υπάρχουν δαπάνες για καθαριστικά και λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν περιγράφονται χωρίς έγκριση προέδρου και γενικού γραμματέα.
Από τα έγγραφα, τα οποία το «Π» έχει στη διάθεσή του, φαίνεται ότι οι διάφοροι ημέτεροι εισέπρατταν κάποια ποσά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε αθεώρητες από την Εφορία αποδείξεις, δεν υπάρχει υπογραφή κάτω από την ένδειξη «ο λαβών». Οπως μας λένε πηγές της επιχείρησης, το παρασκήνιο της ρεμούλας που είχε στηθεί έχει τη ρίζα του και στις διαπροσωπικές σχέσεις των στελεχών του Συνδικάτου.

Ο άνθρωπος που εισηγήθηκε, όπως λένε οι πληροφορίες, την αποπομπή του Κωνσταντίνου Μανιάτη από το ταμείο της ΕΤΕ-ΔΕΗ είναι ο πρόεδρος των τεχνικών, Αγγελος Βλαστός. Πρόκειται για παλιό διόσκουρο του Νίκου Φωτόπουλου, ο οποίος όμως διέρρηξε τις σχέσεις του με τον μεγαλοσυνδικαλιστή και έκανε επίδειξη ισχύος, «κόβοντας» την επιλογή του από το τιμόνι του ταμείου, κάτι που –όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα της ΓΕΝΟΠ– στενοχώρησε τον άλλοτε πανίσχυρο πρόεδρο του Συνδικάτου.

Η νοοτροπία
Το γεγονός είναι ότι αυτή η μορφή διαχείρισης των χρημάτων έχει σε οποιαδήποτε περίπτωση την αποτύπωσή της στη νοοτροπία κάποιων από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠΔΕΗ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το υπόλοιπο του ταμείου την τελευταία ημέρα του 2012 φέρεται να ήταν 39.000 ευρώ. Κάποιοι λένε, όμως, ότι το παραπάνω υπόλοιπο είναι πλασματικό, καθώς υπάρχουν ήδη προκαταβολές μελών διοικητικού συμβουλίου και φάκελος πληρωμών περιοδειών της ΓΕΝΟΠ που δεν είναι εγγεγραμμένες στο βιβλίο ταμείου.
Στη διάρκεια της θητείας του Κωνσταντίνου Μανιάτη, προκύπτουν δαπάνες αρκετά μεγάλων ποσών για τα οποία δεν δόθηκε καμία έγκριση από κανέναν, ενώ δεν προκύπτει ούτε το πώς πέρασαν τα χρήματα αυτά στο ταμείο του Συνδικάτου, ούτε ποια είναι η αιτία για την οποία βγήκαν από τα ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ένα γραμμάτιο με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2012, αξίας 3.000 ευρώ, που –όπως λένε πηγές των συνδικαλιστών– κανείς δεν ξέρει πού πήγαν αυτά τα λεφτά.

Παραστατικά ακόμα και για ταξίδια που δεν έγιναν!

Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι τα χρήματα για τα οποία κάνουν λόγο πηγές των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι χρήματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στον σκοπό για τον οποίο εκταμιεύονται ακόμη και όταν η δαπάνη καταγράφεται σε παραστατικά.
Πηγή που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα λέει στο «Π» ότι έχουν σημειωθεί υπερτιμολογήσεις σε ταξίδια στελεχών και εργαζομένων και είναι πιθανόν να υπάρχουν παραστατικά κομμένα στο όνομα ανθρώπων που ποτέ δεν ταξίδεψαν. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση στην οποία για χρόνια παρατηρείται μια αμείωτης έντασης σύγκρουση μεταξύ της διοίκησης και των συνδικαλιστών χρηματοδοτεί στην ουσία με πολλά λεφτά κινήσεις και δράσεις της ΓΕΝΟΠ, οι οποίες, είτε λάμβαναν χώρο είτε όχι, έπεφταν ούτως ή άλλως στην πλάτη του Ελληνα φορολογούμενου.

Χωρίς έγκριση
Το εντυπωσιακό όλων αυτών είναι ότι δεν φαίνεται από πουθενά κανενός είδους έγκριση για δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ, πράγμα που σημαίνει –το ομολογούν άλλωστε και άνθρωποι που ξέρουν καλά τα… άδυτα της ΓΕΝΟΠ– ότι ο κ. Μανιάτης ήταν το απόλυτο αφεντικό του ταμείου και κανείς δεν το ήλεγχε. Σε αυτό το πνεύμα έχουν ήδη αναφερθεί προκαταβολές προς μέλη και στελέχη της ΓΕΝΟΠΔΕΗ της τάξεως περίπου των 10.000 ευρώ, ποσό ικανό να αλλάξει σημαντικά το υπόλοιπο διαθέσιμο του ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θητεία του κ. Μανιάτη προκάλεσε έλλειμμα της τάξεως των 40.000 ευρώ στο ταμείο του οποίου είχε το τιμόνι.
Αλλο ένα ενδεικτικό της «μονοκρατορίας» του στενού συνεργάτη του κ. Φωτόπουλου στο ταμείο της ΕΤΕ-ΔΕΗ είναι ότι παρά το γεγονός πως ο κ. Μανιάτης έχει παυθεί από τη θέση του εδώ και τρεις μήνες με την απόφαση του Δ.Σ. που προαναφέραμε, μέχρι και σήμερα αρνείται, όπως λένε οι καταγγελίες, να υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής ως οφείλει, αν και έχει κληθεί επανειλημμένα να το πράξει ακόμα και με εξώδικο που του έχει αποσταλεί.

••• Ο Νίκος Φωτόπουλος φέρεται έτοιμος να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠΔΕΗ, καθώς θα μετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Ενώ ο Ν. Φωτόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι της ΓΕΝΟΠ από το 2007, το «πάρτι» των εκατομμυρίων «χάνεται» τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω, αφού οι καλά γνωρίζοντες λένε πως αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ τα χρήματα που από το 1998 και μετά άλλαξαν χέρια με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα