Στα όριά του ο Αλέξης Τσίπρας με τις διαφοροποιήσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας»

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Τον ντεντέκτιβ Κλουζώ παριστάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα όσα εμπρηστικά φέρεται να είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης πριν από μερικές μέρες για την πορεία του κόμματός τους ισχύουν.

Γιατί εάν όντως ισχύουν αυτές οι απόψεις, τότε

στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον εκπρόσωπο της μειοψηφίας, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Και το κεφάλαιο αυτό έχει ως επικεφαλίδα «Ή μαζί ή χώρια»…

Η ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει να κάνει κυρίως με το θέμα των συνεργασιών. Αναδείχθηκε, άλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα με τις υποψηφιότητες των περιφερειαρχών και αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων των πλευρών του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Εάν, δε, η πλευρά Λαφαζάνη έχει αποφασίσει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, προκειμένου να περάσει η δική της άποψη -συνεργασία μόνο με τα κόμματα της Αριστεράς, δηλαδή το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-, τότε μάλλον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπάρξουν εξελίξεις.

Για την ώρα, πάντως, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται διχασμένοι για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στις απόψεις Λαφαζάνη.

Εάν, δηλαδή, θα πρέπει να ακολουθήσουν έναν πιο επιθετικό δρόμο με ό,τι συνέπειες θα έχει μια τέτοια κίνηση ή να σιωπήσουν με τη λογική ότι τώρα δεν είναι η ώρα για τέτοιου είδους ξεκαθαρίσματα.

Για την ιστορία να πούμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο και αναφορές στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra.gr στον χώρο Cine Κεραμεικός, φέρεται να είπε ότι «για να κερδίσεις τις εκλογές πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις την επόμενη ημέρα. Πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές σε συνειδήσεις μέσα στην κοινωνία», προσθέτοντας ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται με τα γκάλοπ.

Ο εκπρόσωπος της Αριστερής Πλατφόρμας λέγεται ακόμα ότι ανέφερε ότι «έχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα στο κατά πόσο ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει την επόμενη ημέρα όσο και για το αν οι εκλογές θα κερδηθούν στις συνειδήσεις των πολιτών».

Αυτό που εκνεύρισε, όμως, περισσότερο τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι η αναφορά του σε νέα Βάρκιζα. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, τώρα αρχίζουν οι μεγάλοι πονοκέφαλοι. Να αποφύγουμε τη νέα Βάρκιζα.

Όμως, για να τα αποφύγουμε, πρέπει πρώτα να αποφύγουμε τον Λίβανο και να αποφύγουμε την Γκαζέτα» εμφανίζεται να έχει πει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Η μάχη δεν κερδίζεται με αναδίπλωση, όταν είσαι γονυκλινής, όταν κάνεις εκπτώσεις και όταν συμβιβάζεσαι με αυτούς που θέλεις να νικήσεις» λένε ότι είπε.

Βέβαια, πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει να μην υπάρχει ευελιξία, αλλά το θέμα είναι να μην έχει εκ των προτέρων ναρκοθετηθεί το έδαφος, ώστε ο μόνος δρόμος που θα απομένει να είναι η παράδοση. Εχουμε εγκαταλείψει αυτό που είχαμε ξεκινήσει. Τώρα κινδυνεύουμε από έναν ιδιόμορφο ιδρυματισμό, μια επανάπαυση που δεν οδηγεί πουθενά. Δεν αποτελεί άνοιγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουμε τα αποκαΐδια, τα τετριμμένα του ΠΑΣΟΚ».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην αρχή της εβδομάδας, με μια γραπτή ανακοίνωσή του διέψευσε ότι είπε τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο. Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, έμεινε η καχυποψία.

Άλλωστε, τα όσα γράφτηκαν αποτελούν θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα έχει εκφράσει πολλές φορές και μέσα στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο ερωτηματικό, λοιπόν, για τους προεδρικούς είναι εάν αυτήν τη φορά τα είπε σε δημόσια συζήτηση και εάν τα είπε, γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή να κάνει μια τέτοια κίνηση. Τα δημοσιεύματα με τις απόψεις που φέρεται να εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν πάντως το κερασάκι την τούρτα, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα με το θέμα των υποψηφιοτήτων η ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ιδιαίτερα στο θέμα της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη, οι αντιπαραθέσεις κατεγράφησαν και δημόσια, αφού δύο τοπικές οργανώσεις της Πελοποννήσου, η Μεσσηνία και η Αρκαδία που ελέγχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, καταψήφισαν την υποψηφιότητά του.

Η αλήθεια είναι ότι η σφοδρότητα της έντασης ανάμεσα στις δυο πλευρές ξάφνιασε ιδιαίτερα τα στελέχη της Κουμουνδούρου δεδομένου ότι σέβονται τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναγνωρίζοντάς τους τη συνέπεια σε αυτά που λέει, αλλά και τον σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Άλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα και παρά τις όποιες διαφωνίες υπήρχαν στα θέματα πολιτικής, οι δυο πλευρές έμοιαζαν να έχουν βρει την ισορροπία τους μπροστά στην εκλογική μάχη που έχουν να δώσουν. Θεωρούσαν ότι έχει γίνει αντιληπτό από όλους ακόμα και από την πλευρά Νταβανέλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο νήμα και ότι τέτοιου είδους διαμάχες δεν οδηγούν πουθενά. Θα λέγαμε ότι για τον μοναδικό που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ανοχή, όταν εκφράζει διαφορετικές απόψεις, είναι για τον Μανώλη Γλέζο.

Πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τη συνέχεια της αντιπαράθεσης αυτής, δεδομένου ότι τουλάχιστον οι προεδρικοί δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια ένταση την οποία θα εκμεταλλευτεί η ΝΔ για να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν, ωστόσο, ότι και «ο πρόεδρος έχει τα όριά του».

The post Στα όριά του ο Αλέξης Τσίπρας με τις διαφοροποιήσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα