Στα «μαχαίρια» ΔΝΤ-Μέρκελ και στη μέση η Ελλάδα

Την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος ΔΝΤ-Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις χωρίς δυνατότητα παρέμβασης. Πριν από λίγο σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με Γερμανούς βουλευτές, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια αύξηση των εγγυήσεων του EFSF κατά 10 δισ. ευρώ αλλά επανέλαβε

τη σταθερή άρνησή της να δεχτεί «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Οπως αναφέρει το Reuters η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε πως η αύξηση των εγγυήσεων θα μπορούσε να ελαφρύνει την πίεση και των άλλων χωρών όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τις ενθαρρύνει να αναζητήσουν μείωση του χρέους τους.

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων και αύξηση της συμμετοχής του EFSF, φέρεται να δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις του EFSF μπορεί να αυξηθούν έως τα 10 δισ. ευρώ και πως η Γερμανία θα αναλάβει το μερίδιό της.

Σόιμπλε: Υπάρχει κίνδυνος να φύγει το ΔΝΤ

Στην ίδια σύσκεψη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων και διεύρυνσης του EFSF για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα δήλωνε πως θεωρεί πραγματικό τον κίνδυνο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε σε αυτήν.
Ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας ύψους 14 δισ. ευρώ αλλά και για το πώς θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους Γερμανούς βουλευτές ότι ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους για την Ελλάδα είναι απαραίτητο, όπως επισήμανε ο Μίχαελ Φουκς.

Η Γερμανία αντιδρά ακόμη σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας, δήλωσε ο Νόρμπερτ Μπαρτλ, άλλος ένας βουλευτής του CDU. «Περιμένω ότι θα κάνουμε κάτι με το επίπεδο του επιτοκίου και το χρόνο ωρίμανσης των δανείων για την Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος. Επιπλέον, δήλωσε η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις μελλοντικές ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας για να επαναγοράσει τα ομόλογά της.

Αμηχανία στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα το «ναυάγιο» της ολονύχτιας συνεδρίασης του Eurogroup που δεν κατόρθωσε να πάρει οριστική απόφαση για την Ελλάδα προκάλεσε αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση. Την ενόχλησή του για τη νέα αναβολή στην απόφαση για εκταμίευση της δόσης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός με δήλωσή του αμέσως μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ ζητώντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και επισημαίνοντας πως από τις δικές τους πλέον αποφάσεις εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερ

Keywords
Τυχαία Θέματα