«Σωτήρια» η παρέμβαση του Χρυσοχοΐδη

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση παραλίγο να περάσει την Πέμπτη από την 149η ρύθμιση για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις αποκρατικοποιήσεις.
Η ΔΗΜΑΡ είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα. Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ

είχαν κάνει ΚΤΕ και είχαν βάλει όρους για να το αποδεχτούν, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε δεσμευτικό ρόλο της βουλής επί των αποκρατικοποιήσεων.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο Στουρνάρας επικοινώνησε με τον ειδικό αγορητή επί του νομοσχεδίου Πάρι Κουκουλόπουλο, για να διερευνήσει τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο. Εκείνος του είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει. Ο Πάρις δεν έκανε του κεφαλιού του, προφανώς αυτές τις εντολές είχε από το Βενιζέλο.

Ωστόσο η Κ. Ο του ΠΑΣΟΚ εξεμάνη, αφού θεώρησε ότι αγνοήθηκαν οι αποφάσεις της. Το βράδυ της Τετάρτης, σε διάφορες οργισμένες πασοκοσυνάξεις ολοένα και αυγάτιζαν εκείνοι που είχαν την πρόθεση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο: Ο Μπόλαρης, ο Δριβελέγκας, η Τζάκρη, ο Μωραϊτης, όχι μόνον αυτοί όμως. Άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι διεμήφθη λένε ότι οι αποφασισμένοι ήταν 11, αρκετοί για να ανοίξουν ζητήματα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση.

Το πρωί ο Βενιζέλος αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, ο γραμματέας της Κ.Ο κ. Μανιάτης έλειπε στο εξωτερικό. Στην Ιπποκράτους άρχισαν να υποπτεύονται τι συμβαίνει γύρω στις 10 το πρωί και βρέθηκαν σε πανικό. Ενημέρωσαν το Στουρνάρα, ο οποίος αντέδρασε ακαριαία, μεταθέτοντας την ψηφοφορία για την Τρίτη και κατεβάζοντας μια συμβιβαστική πρόταση ως τροπολογία. Η Ιπποκράτους συγκάλεσε νέο ΚΤΕ για το ίδιο θέμα.

Αυτό δεν έσωζε πάντως την κατάσταση, κάποιος έπρεπε να πάρει επάνω του την υπόθεση, να πείσει τους βουλευτές να αποδεχτούν την νέα τροπολογία Στουρνάρα και να συγκρατήσει την ανταρσία, ένας ρόλος στον οποίο ο κ. Κουκουλόπουλος, που βρέθηκε στο στόχαστρο των συναδέλφων του δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Εκεί μπήκε στο παιχνίδι ο Χρυσοχοίδης, και ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το έκανε με μια αποφασιστικότητα που θύμισε παλιότερες μέρες στην Κατεχάκη, και που υποχρέωσε όλο το «εκσυγχρονιστικό» κομμάτι της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, το απόλυτο σκορποχώρι μετά τις εκλογές, να στοιχηθεί συντεταγμένο πίσω του. Οι επίδοξοι αντάρτες υποχώρησαν, ο κίνδυνος αποσοβήθηκε.

Ο συναγερμός είχε λήξει και ο Χρυσοχοΐδης είχε δείξει, ότι μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις. Το ηγετικό του αίτημα, που κάποιοι ενδεχομένως να είχαν ξεχάσει, επανήλθε στο προσκήνιο.

Σχετικά άρθρα

Ποιες αλλαγές στα μέτρα θέλει το ΠΑΣΟΚΟι τρεις όροι του ΠΑΣΟΚ για τις αποκρατικοποιήσειςΧρυσοχοΐδης: Το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώνεται

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα