Σλοβενία: Συρρίκνωση 1,9% του ΑΕΠ το 2013 «βλέπει» η Κεντρική Τράπεζα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην τελευταία της έκθεση για τις μακροοικονομικές τάσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2013.

Η Banka Slovenije εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα επιτευχθεί το 2014, αν και ο ρυθμός ανόδου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5%. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2013 και το 2014 θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τις ενέργειες του κράτους, δήλωσε ο διοικητής της

Κεντρικής Τράπεζας Μάρκο Κράνιετς, υπογραμμίζοντας την ξεκάθαρη – όπως είπε – ανάγκη για τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης.

Ο ίδιος τόνισε ότι, η επαλήθευση των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 θα εξαρτηθεί από την πορεία του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και πολύ περισσότερο από την εσωτερική πολιτική που ασκείται. Ο κ. Κράνιετς απέρριψε κατηγορηματικά την κριτική που ασκείται στην Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με το ρόλο της, υπογραμμίζοντας ότι η Banka Slovenije ανταποκρίνεται, πλήρως, στον θεσμικό της ρόλο και εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα με όλες της τις δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επίπεδο “μόλυνσης” του τραπεζικού συστήματος στη Σλοβενία δεν είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.

Επανέλαβε ότι οι απώλειες του τραπεζικού συστήματος είναι αποτέλεσμα της πιστωτικής πολιτικής πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν, όπως είπε, “ένα ‘κύμα’ αισιοδοξίας οδήγησε σε εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς επέκτασης του όγκου των δανείων”. Η Banka Slovenije δεν είναι σε θέση να απαγορεύσει τις τράπεζες να δώσουν δάνεια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κράνιετς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της Κεντρικής Τράπεζας Ντάμιαν Κοζαμέρνικ επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα σε σχέση με τον υψηλό ρυθμό ανεργίας μπορεί να διαρκέσει για αρκετό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος – πρόσθεσε – για τον οποίο η εγχώρια κατανάλωση δεν αναμένεται να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη πριν το 2015. Η Banka Slovenije προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2013, στο 1,4% το 2014 και στο 1,6% το 2015.

Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ ταυτίζεται μ’ αυτήν του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης (IMAD). Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπουν συρρίκνωση 2% της σλοβενικής οικονομίας το 2013, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει, φέτος, μείωση 2,1% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα