Σκληρή στάση ΕΚΤ σε Στουρνάρα: Δεν θα καλύψουμε το χρηματοοικονομικό κενό της Ελλάδας

Την ώρα που στο Eurogroup διαπιστώνεται η ρήξη μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης για τη λύση του ελληνικού χρέους, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιορκ Άσμουσεν εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στην παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το επόμενο έτος θα χρειαστεί ένα επιπλέον ποσό μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 6 δισ.

ευρώ για τη χρηματοδότηση της.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup επισήμανε μάλιστα, ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μετακυλήσει τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα. «Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει αυτό με μετακύλιση ομολόγων ή με κάποιο άλλο τρόπο που θα οδηγεί σε νομισματική χρηματοδότηση, αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για ολόκληρο το Ευρωσύστημα».

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η διευκρίνιση του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν που ναι μεν διέψευσε πως συμφωνεί στο ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, πλην όμως συντάσσεται με τις “ιδέες” του ΔΝΤ περί μη εφαρμογής τόσο σκληρού προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα: «Τώρα που τα ελλείμματα μειώνονται, μπορεί να περιοριστεί ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ο κ.Ρεν, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε πως οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την μεριά της η Ελλάδα ζητά την έμπρακτη στήριξη του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα προσπαθήσει να κλείσει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016, θέλοντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η είναι πρόωρη η συζήτηση που εγείρει η Τρόικα και πως, τελικά, πιέσεις και ανησυχίες δεν δικαιολογούνται, ενώ προκαλούν και αβεβαιότητα που απειλεί τόσο την προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές όσο και την ίδια την σταθερότητα της κυβέρνησης.

The post Σκληρή στάση ΕΚΤ σε Στουρνάρα: Δεν θα καλύψουμε το χρηματοοικονομικό κενό της Ελλάδας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα