Σκέψεις επαναφοράς της βάσης του 10

Συνάντηση με τους προέδρους των Ελληνικών ΤΕΙ, είχε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με την πλευρά των καθηγητών να ζητά, μεταξύ άλλων την επαναφορά της βάσης του δέκα, αναφέροντας πως η εφαρμογή της μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με το σχέδιο «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει δια της συμμετοχής και όχι δια της επιβολής, ενημερώνοντας παράλληλα το προεδρείο

των ΤΕΙ για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των τμημάτων, τα οποία και θα είναι αριθμητικά (ανάλογα με το μέγεθος κάθε ιδρύματος, τον αριθμό σπουδαστών και την αναλογία των εκπαιδευτικών), αναπτυξιακά (σε συνάρτηση δηλαδή με την τοπική ανάπτυξη) ή με βάση τα γνωστικά τους αντικείμενα (αν είναι σήμερα σχετικά με την αγορά ή όχι).

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο ακαδημαϊκός, επιστημονικός και αναπτυξιακός εξορθολογισμός των ιδρυμάτων, με τους πρόεδρους των ΤΕΙ από την πλευρά τους, να καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Εξερχόμενοι της συνάντησης, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΤΕΙ σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για γόνιμο κλίμα στη διάρκεια των συζητήσεων, μίλησαν για «έντιμο διάλογο» και κριτήρια προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σημείωσαν, ωστόσο, πως για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πόσες σχολές ή τμήματα χρειάζεται η χώρα για κάθε γνωστικό αντικείμενο για να διευκολυνθούν στις επί μέρους προτάσεις τους όσον αφορά τις συντμήσεις τμημάτων.

Διαβάστε επίσης στο “Π”: “Τι συζήτησαν Αρβανιτόπουλος – πρυτάνεις” , 

“Ο Αρβανιτόπουλος για το σχέδιο “Αθηνά””

Keywords
Τυχαία Θέματα