Σφαλιάρα έδωσε η Θράκη στον Ερντογάν…

Του Γιάννη Ντάσκα

Συμφέρει στην Ελλάδα μια Τουρκία κοσμική των στρατηγών, όπως η προ Ερντογάν Τουρκία η συμφέρει μια Τουρκία ισλαμική στο σημερινό περίπου «στάτους» η σε ακόμα πιο σκληρό Ισλάμ;

Το ερώτημα αυτό υποβάλλεται συνεχώς σε κλειστές και απόρρητες συσκέψεις αρμοδίων που χαράσσουν την εξωτερική πολιτική και τα αμυντικά δόγματα αλλά και σε πολιτικές συζητήσεις ενόψει της διαφαινόμενης απειλής ανατροπής του Ερντογάν…

Το ερώτημα αυτό θέτουμε συνεχώς και εμείς και μας τίθεται αρκετές φορές.

Οι απαντήσεις

που πήραμε δεν… απαντούν ούτε στο πρώτο,ούτε στο δεύτερο ερώτημα. Οι απαντήσεις είναι ότι συμφέρει στην Ελλάδα να είναι μέλος του σκληρού πυρήνα της ευρωπαϊκής ένωσης ώστε η Τουρκία να έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμα και για το «καλημέρα» στην Κομοτηνή ή αλλιώς συμφέρει στην Ελλάδα να είναι μέλος σκληρής συμμαχίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ώστε η Τουρκία να έχει να κάνει και για το καλημέρα έξω από το λιμάνι της Σμύρνης με ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η Τουρκία ως τώρα είχε επιλέξει τη στρατηγική της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα φοβόταν ότι αυτή η ένταξη θα μπορούσε να γεμίσει την Ελλάδα με εποίκους από την Τουρκία,ιδιαίτερα στη Θράκη,στα Δωδεκάνησα,στην Κρήτη. Είχε επιλέξει επίσης την στενή συμμαχία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Ελλάδα φρόντιζε να είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις δυο αυτές πλευρές και να αμύνεται στις προσπάθειες της Τουρκίας να έρθει ως Ο μεγάλος οδοστρωτήρας των 80 εκατομμυρίων» και να καπελώσει Ελλάδα και Κύπρο.

Οι προσπάθειες αυτές με τους στρατηγούς στο τιμόνι της Τουρκίας είχαν αυξομειούμενη ένταση ανάλογα με τις στρατιωτικές προμήθειες, τις μίζες τα προβλήματα στο εσωτερικό. Κάθε εσωτερική κρίση δημιουργούσε πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς για να αποπροσανατολιστεί η τουρκική κοινή γνώμη της «σέρβιραν» πρόβλημα με το «Γιουνανιστάν».

Το ίδιο ακριβώς συνέχισε και ο Ερντογάν και μάλιστα πιο έντονα ορισμένες φορές με αιχμή της αυτοκρατορικές θεωρίες Νταβούτογλου.

Η σημερινή κρίση στην Τουρκία για πολλούς είναι η αρχή του τέλους του Ερντογάν.

Το εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελλάδα είναι η «θρησκευτική προβιά» που θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ο Ερντογάν. Στο εσωτερικό θα τον αντιμετωπίσουν εύκολα αφού αντίπαλός του είναι ο ακόμα πιο φανατικός θρησκευτικά ιμάμης Γκιουλέν, στενός φίλος των ΗΠΑ.

Στο εξωτερικό προσπάθησε να δημιουργήσει ένταση με το Ισραήλ ώστε να συνάψει ( ο Ερντογάν ατομικά…) στενή συμμαχία με τους Αραβες και να τους καπελώσει στην πρώτη ευκαιρία.Απέτυχε παταγωδώς.

Τώρα στρέφεται (και) προς την ελληνική Θράκη.

Πριν μερικές ημέρες προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα με την ευκαιρία του «Φορουμ για τα θρησκευτικά δικαιώματα» που οργανώθηκε στη Γενεύη.Εκεί προσπάθησε η Τουρκία με πολλούς τρόπους να δημιουργήσει εντυπώσεις και βάσεις για κατ αρχήν θρησκευτικές διεκδικήσεις κλπ

Η προσπάθεια στηριζόταν σε δυο άξονες. Στον πρόεδρο της ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Συνορα» Willy Fautre και στον γνωστό Π. Δημητρά,στον οποίο σοβαρές ελληνικές εφημερίδες (Π.Χ. ΠΑΡΟΝ) αποδίδουν συχνά το προσωνύμιο «Δημητράς ο Ελληνοφάγος».

Τα συμπεράσματα όσων παρακολούθησαν το Φόρουμ είναι ότι η προσπάθεια της Τουρκίας απέτυχε κυρίς για το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε πολύ καλή προετοιμασία και στήριξη από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ.Καλλαντζή, τον Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί κα τον εκπρόσωπο του νέου συλλόγου Ιεροδιδσκάλων ιμάμη Χουσέ .

Ο κ.Τζεμαλί και ο ιμάμης αναγνωρίστηκαν με πολύ πειστικό τρόπο ως εκπρόσωποι της Ελλάδας, μίλησαν αραβικά, διένειμαν βιβλία με τα τεμένη της Θράκης και ,όπως σημειώνουν «ειδικοί» κέρδισαν κατά κράτος τις εντυπώσεις.

Η απάντηση στο ερώτημα τι συμφέρει στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί σε συνδυασμό και με τους εκπροσώπους της Θράκης, οι οποίοι ζουν καθημερινά τις υπόγειες αθλιότητες της τουρκικής ΜΙΤ στην περιοχή…

The post Σφαλιάρα έδωσε η Θράκη στον Ερντογάν… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα