Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Παρά τις ελπίδες για ανάκαμψη και ευημερία το 2014, οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν, ότι το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα θερμό, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ρίσκου.

Αναλυτές του “Economist” προβλέπουν ότι θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα το 2014 -πιθανότατα τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές-,αλλά και

επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

“Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας…”

Σύμφωνα με το άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΝΔ είναι το πιθανότερο κόμμα που θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργασθεί με άλλα κόμματα.

Το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί 25% από το τρίτο τρίμηνο του 2007, ενώ η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 4,5% το 2013 (ποσοστό αναθεωρημένο από το αρχικό 5,5%) και να ανακάμψει το 2014 με ρυθμούς 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 2%.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2015, βοηθούμενη από την ισχυροποίηση των εξαγωγών που θα προκύψουν από την ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ακολουθώντας μια νέα προσαρμογή του χρέους.
Μια άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ παραμένουν βασικοί παράγοντες ρίσκου για το μέλλον. Προβλέπεται αποπληθωρισμός -0,5% για το 2013 και πληθωρισμός μόλις 0,1% για το 2014, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη την περίοδο 2015 – 2017, της τάξης του 0,8%.

Πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες θα είναι ελεγχόμενες, καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν την περίοδο 2013-2014, θα ανακάμψουν το 2015 και θα ξαναπέσουν το 2016-2017.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αφού μηδενιστεί τελείως το 2013, στο 0,8%, θα γυρίσει θετικό στο 1,7% την περίοδο 2014 – 2017.

Σημειώνεται όμως ότι σε πολιτικό επίπεδο τα ρίσκα είναι υπαρκτά, καθώς η ακολουθούμενη πολιτική έχει προκαλέσει μια ακόμα βαθύτερη ύφεση, με ταχεία άνοδο της ανεργίας, αύξηση των χρεοκοπιών, αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μένουν άστεγοι και στερούνται των βασικών αγαθών.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει σε άρθρο του ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για νέο «γύρο» στην κρίση χρέους, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα στη Ζώνη του Ευρώ.

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να έχει πέσει σε έξι μήνες. Στην Ιταλία, η βιωσιμότητα της κυβέρνησης κρέμεται από μία κλωστή… Μπορεί να έχουμε εκλογές έως το τέλος της χρονιάς ή την άνοιξη. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία υπάρχουν μεγάλες εντάσεις, ακόμη και στη Γερμανία κανείς δεν γνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα», σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Ρουμπινί.

Keywords
Τυχαία Θέματα