Σε πειραματικό στάδιο φάρμακο για προχωρημένο μελάνωμα

Ένα πειραματικό φάρμακο για το μελάνωμα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δοκίμασαν στο πλαίσιο μελέτης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, το νέο φάρμακο δίνει ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, καθώς δρα χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, έχει δοκιμαστεί ήδη σε αρκετούς ασθενείς, τους οποίους έχει βοηθήσει να παραμείνουν σε σταθερή κατάσταση εδώ και χρόνια.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Oncology, κάποιοι όγκοι διαθέτουν

μόρια που έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό, εμποδίζοντάς το να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία έτσι καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Το νέο φάρμακο περιέχει την ουσία νιβολουμάμπη και συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και έτσι όταν ο όγκος αποκτά νέα κύτταρα, εκείνο μπορεί και καθαρίζει τον οργανισμό από αυτά.

Σύμφωνα με την έκθεση τους, το νέο πειραματικό φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε 107 ασθενείς που έπασχαν από προχωρημένο μελάνωμα, κατά τη διάρκεια μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το 2008 έως το 2012. Μάλιστα, το 80% των ασθενών είχε παρουσιάσει ήδη μεταστάσεις, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είχαν δοκιμάσει τουλάχιστον άλλες δύο θεραπείες, χωρίς όμως να υπάρχει καλό αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Suzanne Topalian είπε ότι «το νέο φάρμακο αποκαθιστά την ισορροπία ανάμεσα στο ανοσοποιητικό και τον όγκο, ώστε να υπάρχει έστω μια κατάσταση συνύπαρξης που να μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό».

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία, αλλά όπως και να ‘χει η χορήγηση του φαρμάκου προσφέρει αποτελέσματα που σήμερα δεν παρέχει καμία άλλη θεραπεία στο συγκεκριμένο στάδιο της ασθένειας.

The post Σε πειραματικό στάδιο φάρμακο για προχωρημένο μελάνωμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα