Παπούλιας: Επικριτικός απέναντι στο Βερολίνο για λιτότητα και γερμανικές αποζημιώσεις

Την ανοικτή του διαφωνία για δύο ουσιστικές πολιτικές της γερμανική πολιτικής που αφορούν άμεσα τη χώρα μας , εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας πριν από το δείπνο που παρέθεσε στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού σημείωσε ότι «είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακραία εκδήλωση της κρίσης του ευρώ», υπογράμμισε πως τίθεται «επιτακτικά επί τάπητος η ανάγκη βαθιών αλλαγών στην αρχιτεκτονική και λειτουργία της Ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ώστε να αποκατασταθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη σχέση Βορρά-Νότου».

Ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε την κρίση «δομικού χαρακτήρα» και υπογράμμισε: «Το ζητούμενο συνεπώς, δεν είναι η επιβολή πολιτικών τιμωρίας στους αδύναμους κρίκους, αλλά ένα στρατηγικό όραμα που θα ξαναθέσει την Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαφυλάξει τα υγιή κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών. Μόνον έτσι θα καταστεί πραγματικά δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ρόλος της Γερμανίας σ’αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικός».

Σημείωσε παράλληλα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι «απαραίτητη» αλλά πρόσθεσε:«Μία πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. Δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων. Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει καίρια τις ασθενέστερες τάξεις. Την κατάσταση επιδεινώνει η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να σημειωθεί ανάπτυξη εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας: «Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής».

Ο Κάρολος Παπούλιας πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,να αρνείται τη διαπραγμάτευση,να αρνείται τη διεθνή διαιτησία, να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών και κατέληξε:« Η θέση σας ότι “δεν υφίσταται θέμα” είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».

The post Παπούλιας: Επικριτικός απέναντι στο Βερολίνο για λιτότητα και γερμανικές αποζημιώσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα