Σε εξέλιξη η ειδική στρατιωτική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού σε ανατολικές περιοχές (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ειδική επιχείρηση ξεκίνησε ο ουκρανικός στρατός κατά των αυτονομιστών στην ανατολική πόλη του Σλαβιάνσκ. Η πόλη είναι αποκλεισμένη από το ουκρανικό στρατό, με 20 ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για να πατάξουν τις δυνάμεις αυτοάμυνας.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι «το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί» από Ουκρανούς στρατιωτικούς και ότι η επίθεση είναι σε «πλήρη κλίμακα».

Ο ουκρανικός στρατός αριθμεί περίπου 130.000 άνδρες,

και εκτιμάται πως η στράτευση εφέδρων θα έφερνε τη δύναμή του πάνω από το 1 εκατομμύριο. Περίπου 40.000 ρώσοι στρατιώτες εκτιμάται πως βρίσκονται κοντά στη μεθόριο.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σημείωσε πως η Ουκρανία έχει τεθεί σε «πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα», εν μέσω ανησυχιών πως ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ετοιμάζονται να εισβάλουν στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας από τις 30 Απριλίου.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως κατερρίφθησαν δύο ελικόπτερα και ένας πιλότος συνελήφθη. Νωρίτερα, δύο ελικόπτερα φέρεται να καταρρίφθηκαν, με συνέπεια ένας πιλότος να χάσει τη ζωή του.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε κατά την επίθεση στην πόλη, σύμφωνα με τις δυνάμεις αυτοάμυνας.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ είπε ότι τα ελικόπτερα έριχναν πυραύλους στην πόλη, αλλά δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές , όπως αναφέρει το Interfax. Οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Σλαβιάνσκ είπαν στο RIA Novosti ότι ο ουκρανικός στρατός είχε επιτεθεί διάφορες θέσεις.

Ο τραυματισμένος πιλότος

«Η επίθεση στοχεύει μερικά σημεία ελέγχου. Λίγα τεθωρακισμένα οχήματα και εναέρια οχήματα μάχης έφτασαν ενώ αερομεταφερόμενα στρατεύματα κατέβηκαν από τα ελικόπτερα επιτέθηκαν εναντίον των σημείων ελέγχου. Ορισμένες δυνάμεις έπεσαν στα ανοικτά γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό, όπου δεν είχαμε κανέναν», ανέφερε ο γραμματέας Τύπου των μονάδων αυτοάμυνας Slavyansk , στο RIA Novosti.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ γνωστοποίησε μέσω της σελίδας του στο Facebook, ότι «οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ενάντια στις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις βαρύ πυροβολικό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών χειροβομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων».

Ακόμη κατηγόρησε τους αποσχιστές ότι έχουν επιστρατεύσει επαγγελματίες μισθοφόρους.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής , μια σειρήνα της πόλης – η οποία έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιεί τους κατοίκους της περιοχής για ουκρανική στρατιωτική επίθεση, ακούστηκαν πυροβολισμοί. Λίγα λεπτά αργότερα , η σειρήνα σταμάτησε και όλα ηρέμησαν.

Μερικοί από τους ακτιβιστές τραυματίστηκαν κατά την επίθεση , όπως αναφέρουν αυτονομιστές στο Interfax.

Ο κυβερνήτης σε ένα από τα σημεία ελέγχου είπε στο RIA Novosti ότι ο ουκρανικός στρατός ελέγχει ένα από τα οδοφράγματα στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ, καθώς και το κέντρο τηλεοπτικών εκπομπών της πόλης. Ο ουκρανικός στρατός τοποθέτησε πυροβολικό γύρω από το τηλεοπτικό σταθμό στο Σλαβιάνσκ , σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της διοίκησης της πόλης, που μίλησε στο RIA Novosti.

Αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα είναι έξω από το Σλαβιάνσκ, πρόσθεσε.

Πυκνός καπνός εθεάθη στις παρυφές της πόλης , όπου βρίσκονται τα οδοφράγματα που βρίσκονται.

Στο Κίεβο, ένας συνεργάτης του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει. «Μέχρι να τελειώσει, ουδείς θα πει το παραμικρό», δήλωσε.

Υποχρεωτική στράτευση

Την Πέμπτη, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεκσάντερ Τουρτσίνοφ, υπέγραψε διάταγμα που επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση για ουκρανούς άνδρες ηλικίας 18 έως 25.

Η κίνηση του μεταβατικού προέδρου έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου παραδέχτηκε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι «ανήμπορες» να ανακτήσουν τον έλεγχο των ανατολικών περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Από το μέτρο εξαιρούνται άτομα που δικαιούνται να λάβουν αναβολή ή να μην υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.

The post Σε εξέλιξη η ειδική στρατιωτική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού σε ανατολικές περιοχές (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα