Σε αναβρασμό το Μπανγκλαντές – Πυρπολήθηκαν 24 εκλογικά κέντρα

Σε έντονο αναβρασμό βρίσκεται το Μπανγκλαντές, όπου σήμερα ξεκίνησε γενική απεργία, έπειτα από έκκληση του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος (BNP) με σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή εκλογών που είναι προγραμματισμένες για αύριο Κυριακή, τις οποίες όμως η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη φάρσα». Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν πυρποληθεί τουλάχιστον 24 εκλογικά κέντρα.

Αρνείται να παραιτηθεί η πρωθυπουργός

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του BNP Χαλέντα Ζία κάλεσε

χθες Παρασκευή τους πολίτες να «μποϊκοτάρουν εντελώς» τις εκλογές και κατήγγειλε το γεγονός ότι έχει τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τα τέλη Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η κατοικία της φυλάσσεται από δεκάδες αστυνομικούς.

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ αρνείται να ικανοποιήσει την απαίτηση της αντιπολίτευσης, δηλαδή να παραιτηθεί και να διοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει την διεξαγωγή εκλογών.

Η Ουαζέντ επανέλαβε την Πέμπτη ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και κατηγόρησε τη Ζία ότι «κρατά όμηρο τη χώρα» διοργανώνοντας απεργίες ενόψει των εκλογών.

Βέβαια, η επανεκλογή της πρωθυπουργού είναι βέβαιη, καθώς οι υποψήφιοι του κόμματός της της Λαϊκής Ένωσης ή σύμμαχοί του είναι χωρίς αντίπαλο σε 153 εκλογικές περιφέρειες σε σύνολο 300.

Να σημειωθεί ότι, λόγω των επεισοδίων, περίπου 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Οκτώβριο στο Μπανγκλαντές.

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για το Μπανγκλαντές από το 1971, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του, με τουλάχιστον 268 νεκρούς μετά την καταδίκη σε θάνατο του ηγέτη του Τζαμαάτ ε Ισλαμί (Ισλαμικού Κόμματος) για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1971 και εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων για τις επερχόμενες εκλογές.

Η πλειονότητα των βιαιοτήτων αποδόθηκε σε οπαδούς του Ισλαμικού Κόμματος, στο οποίο έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

The post Σε αναβρασμό το Μπανγκλαντές – Πυρπολήθηκαν 24 εκλογικά κέντρα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα