Σαν βόμβες «σκάνε» οι ηχηρές μεταγραφές

Ολοι -με προεξάρχοντα τον ΑΝΤ1- έχουν ως στόχο να επωφεληθούν από την οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο «μεγάλος ασθενής»

Οποιος γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα των μεγάλων μιντιακών ομίλων της χώρας και όποιος παρακολουθεί την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης, μπορεί εύκολα να βρει το νόημα και να εξηγήσει την έντονη κινητικότητα των τελευταίων ημερών στα κανάλια.
Με τις ηχηρές μετεγγραφές -κυρίως από Mega προς ΑΝΤ1-

να «σκάνε» σαν… βόμβες, η μια μετά την άλλη! Οι σχετικές ανακοινώσεις χαρακτηρίζονται από πολλούς, ως «κεραυνός εν αιθρία» και μάλιστα σε μια εποχή -όπως ο Αύγουστος- που κανονικά δεν θα έπρεπε να… υπάρχουν ειδήσεις.

Τα είχαμε γράψει

Το «Παρασκήνιο», πάντως δεν έπεσε από τα σύννεφα με τα τεκταινόμενα. Το ίδιο και οι αναγνώστες, αυτής εδώ της σελίδας. Εγκαίρως τους έχουμε ενημερώσει για το τι επρόκειτο να γίνει και εξηγούσαμε το γιατί…
Γράφαμε πριν από περίπου δύο μήνες:
«Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που θα συντελεστούν στην «κινούμενη άμμο» των ΜΜΕ, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι (…) Η ανακοινωθείσα συνεργασία του Νίκου Χατζηνικολάου και της δικής του ιδιοκτησίας «Ενικός Α.Ε.» με το Star και η απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, να αλλάξει το lifestyle προφίλ του καναλιού , επιδιώκοντας «παρέμβαση στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα», αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου των εξελίξεων.
Οι βασικοί παίκτες του χώρου, δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους και σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως -σε πρώτη ανάγνωση- δείχνουν…»

Οικονομική συγκυρία

Στο ίδιο κείμενο, περιγράφαμε το γιατί η οικονομική συγκυρία θα εξακολουθήσει να είναι άσχημη για όλους του χώρου, σημειώναμε την συνολική αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης (κυρίως στην τηλεόραση) που δημιουργεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και κρυφές προσδοκίες και επισημαίναμε:
«Εκείνος που δείχνει να βρίσκεται ‘έτοιμος από καιρό’ και σχετικά οχυρωμένος μπροστά στα επερχόμενα είναι ο ‘οικογενειακός’ ΑΝΤ1 των Κυριακού. Σε ανύποπτο χρόνο, από το 2004 δηλαδή, είχε προχωρήσει σε αυτό που ονομάζεται ‘cut cost’, ενώ πουλώντας στη Βουλγαρία την συχνότητα του Nova Televisia έβαλε στα ταμεία του, ούτε λίγο, ούτε πολύ, το εκπληκτικό για τα σημερινά -και όχι μόνο- δεδομένα ποσό των 640 εκατομμυρίων ευρώ!
Από κοντά και ο Alpha. Τα μηδενικά χρέη και οι μηδενικές ταμειακές υποχρεώσεις, που φέρεται πως κληροδότησαν ως προίκα οι Γερμανοί στην ιδιοκτησία Κοντομηνά, συνιστούν μεγάλο εφόδιο και ασπίδα προστασίας …».
Εξηγούσαμε γιατί το Mega μοιάζει με… «Τρίγωνο των Βερμούδων» και γιατί επιφυλάσσει ολιστικά φαινόμενα, με «κωδικό» (εκτός των άλλων) και την έννοια «συρρίκνωση». Αντιγράφουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από εκείνο το δημοσίευμα:
«…Τα οικονομικά δεδομένα είναι αμείλικτα.
-Στην καρδιά του «τριγώνου» ο «Τηλέτυπος» στο διάστημα «Ιανουάριος – Μάρτιος 2013» είχε ζημιές που ξεπερνούσαν το 38% (10,9 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 4,2 εκατ. πέρυσι). Παράλληλα τα μακροπρόθεσμα δάνεια φτάνουν τα 90 εκατομμύρια, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τα 38 και οι «απαιτήσεις» τα 50, με τα ταμειακά διαθέσιμα του τριμήνου να μην ξεπερνούν τα 7,9 εκατομμύρια ευρώ.
Με αυτά δεδομένα (αλλά και με άλλα πολλά, που δεν είναι του παρόντος), δικαίως το πάλαι ποτέ -πολλαπλώς- κραταιό κανάλι χαρακτηρίζεται τώρα -όλο και από περισσότερους παροικούντες την μιντιακή Ιερουσαλήμ- ως ο ‘μεγάλος ασθενής’…»

«Μεγάλος ασθενής»

Όλοι, λοιπόν -με προεξάρχοντα τον ΑΝΤ1- έχουν ως στόχο να επωφεληθούν από την οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο «μεγάλος ασθενής», να πάρουν κομμάτι από την δύναμη και την παλιά του αίγλη. Τόσο στον τομέα της ψυχαγωγίας, όσο και σε αυτόν της ενημέρωσης.

Πάμε τώρα στις μεταγραφικές μετακινήσεις των ημερών και στο πώς διαμορφώνεται πια, το τηλεοπτικό τοπίο από πλευράς προσώπων:

Με συνοπτικές διαδικασίες το κανάλι του Παραδείσου Αμαρουσίου, λίγες μέρες μετά το ζεύγος Λιάγκα – Σκορδά, όπλισε την ψυχαγωγική του φαρέτρα και με το… βέλος που φέρει το όνομα Γρηγόρης Αρναούτογλου. Επικοινωνιακά η διαχείριση των δύο υποθέσεων υπήρξε εντελώς διαφορετική.
Στην πρώτη περίπτωση ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος, από τη σχεδόν τελεσιγραφική ανακοίνωση του ΑΝΤ1. Μόνο ο διευθυντής προγράμματος του λεγόμενου «μεγάλου» καναλιού Πέτρος Μπούτος, ενημερώθηκε –σαν απατημένος σύζυγος- κάποιες ώρες πριν για το τετελεσμένο γεγονός. Γι’ αυτό και ο ισχυρός ανήρ της ενημέρωσης στην οδό Μεσογείων, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, βγήκε την επομένη σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και –ούτε λίγο, ούτε πολύ- κατηγόρησε το δίδυμο για αχαριστία, στηρίζοντας εμμέσως και τον ομόβαθμό του Πέτρο Μπούτο, έναντι όλων.

Νοικοκυρεμένα…

Ο Γρηγόρης το χειρίστηκε αλλιώς. Συνεννοήθηκε να βγάλουν πρώτα οι πρώην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση και κατόπιν οι επόμενοι, εκείνη με το «καλώς όρισες»! Νοικοκυρεμένα πράγματα… Πάντως, η φράση του ζευγαριού «πήγαμε εκεί που έδειξαν πως μας θέλουν» δίνει εμμέσως το στίγμα αν μεταφραστεί «πήγαμε εκεί που νοιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά». Το «κάλιο πέντε και στο χέρι» έχει εφαρμογή εν προκειμένω…
Περισσότερα χρήματα δεν πήραν από τον ΑΝΤ1 (μπορεί να πήραν και κατά τι λιγότερα), λένε οι πληροφορίες, αλλά άλλο είναι να υπογράφεις συμβόλαιο για 10 μήνες και άλλο για τα επόμενα δύο χρόνια. Στον ΑΝΤ1 εντάχθηκε και η Ναταλία Γερμανού, παρότι οι φήμες την ήθελαν να είναι από τα υποψήφια πρόσωπα, για να αναλάβει το πρωινό του Mega.
Στέγη στο ίδιο κανάλι βρήκε, μάλλον και ο Σπύρος Παπαδόπουλος με το ΕΡΤικό «Στην υγειά μας», που εκτός απροόπτου θα μεταδίδεται και πάλι Σαββατόβραδο.

Αυτοί παρέμειναν

Κάτοικοι Παραδείσου Αμαρουσίου θα εξακολουθήσουν να είναι και φέτος η Ζέτα Μακρυπούλια, η Μαρία Μπεκατώρου, η ομάδα του Θέμου Αναστασιάδη, οι Ράδιο- Αρβύλα και μάλλον ο Πέτρος Κωστόπουλος, αλλά περιορισμένος σε μία βραδινή εκπομπή εβδομαδιαίως.
Πού θα χωρέσουν και πώς θα αξιοποιηθούν όλα αυτά τα πρόσωπα; Ο Γιάννης Λάτσιος και το επιτελείο τού σταθμού, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περίπου 10 παραγωγές (talent show,τηλεπαιχνίδια κ.λ.π.) μέσα στην σεζόν. Οι περισσότερες από αυτές θα είναι σχετικά μικρής διάρκειας, των 13-14 επεισοδίων. Ανάλογη, λοιπόν, θα είναι και η κατανομή των προσώπων.

Δύο σίριαλ

Στον προγραμματισμό, είναι και η παραγωγή δύο σίριαλ. Το καθημερινό «Μπρούσκο», μάλιστα, ήδη υλοποιείται και το καστ των πρωταγωνιστών στελεχώνεται με κάποια πρώτα ονόματα από τα… πανίσχυρα πέρυσι «Κλεμμένα όνειρα» του Mega, όπως ο Αλέξανδρος Σταύρου – ο περιβόητος Μαλτέζος. Στον ενημερωτικό τομέα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η Μαρία Χούκλη, θα λέει και πάλι το Δελτίο των Οκτώ.
Στο «μεγάλο» κανάλι, πολύ θα ήθελαν να περάσουν στην αντεπίθεση… Φέρονται να διαπραγματεύονται με την Τατιάνα Στεφανίδου, τον Γιώργο Καπουτζίδη και την Δέσποινα Βανδή, αλλά και με την ηθοποιό Βίκυ Σταυροπούλα. Κάποιοι ευφάνταστοι, έγραψαν ακόμη και για την Ρούλα Κορομηλά… Χαμός και πανικός! Προς το παρόν, πάντως, περιορίζονται να μην χάσουν και άλλα από τα θεωρητικώς κεκτημένα πρόσωπα.
Ήδη ανακοίνωσαν και επισήμως την επέκταση –για άλλα δύο χρόνια- της συνεργασίας τους με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, ο οποίος εκτός από την συμμετοχή του στο «Πρωινό mou», θα παρουσιάζει και νεανικό τηλεπαιχνίδι.
Το συμβόλαιό της ανανέωσε και η Ολγα Τρέμη, που παραμένει παρουσιάστρια στο κεντρικό Δελτίο. Η Μαρία Σαράφογλου… «κάηκε» στην προθέρμανση.
Στα μεγάλα συν, φαντάζει να προστίθεται μια νέα κωμική σειρά με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μπέζο και την Κάτια Δανδουλάκη.

Εν αναμονή

Στον Alpha, όλοι στο πρόγραμμα περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της ομάδας Λαζόπουλου.
Εν τω μεταξύ: Η «Ελληνοφρένεια» και η Σοφία Παπαϊωάννου (από τους «Φακέλους» του Παπαχελά) μετακόμισαν από το κανάλι. Η Ελένη Μενεγάκη ανανέωσε για τρία ακόμη χρόνια. Η Αγγελική Νικολούλη έχει, εν ισχύ, συμβόλαιο για το «Τούνελ». Η Κατερίνα Καραβάτου επέστρεψε και θα είναι «Μες την καλή χαρά» – πιθανότατα με τον σύζυγό της Κρατερό Κατσούλη. Η Αση Μπήλιου, η Κατερίνα Καινούργιου και η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου παραμένουν. Οι «Οικογενειακές ιστορίες» πήραν τελικά παράταση και θα κάνουν πρεμιέρα και κατά την νέα σεζόν. Και έπεται συνέχεια…

Ψάχνουν σάτιρα

Στο Star εξακολουθούν να ψάχνουν για μια σατιρική εκπομπή τύπου μίνι «Αρβύλα», ενώ συνεχίζουν να ενισχύουν το δυναμικό τους στην ενημέρωση, στο οποίο ως γνωστόν έχουν ενταχθεί ηχηρά ονόματα: Χατζηνικολάου, Τσαπανίδου, Ζαχαρέα, Μακρή, Λυγερός, Κουβαράς κ.λ.π.
Στον Φαληρικό Σκάϊ, η έλευση του Σταμάτη Μαλέλη, σίγουρα θα φέρει ανακατατάξεις και νέες ελεύσεις. Πάντως,, η Σία Κοσσιώνη δεν μετακινείται από τις Ειδήσεις. Το επιβεβαίωσε σε δείπνο που είχε με τον προαναφερθέντα νέο ισχυρό άνδρα του καναλιού.
Πρόσωπο- έκπληξη μπορεί να αποτελέσει ο Γιώργος Τράγκας, ως σχολιαστής στην ειδησεογραφική εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, στην οποία παραμένει το δίδυμο Χατζή- Καλογεροπούλου.
Στο κανάλι από τη νέα σεζόν εκπομπή θα κάνει και η Ντορέτα Παπαδημητρίου…

Περισσότερο τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί
Keywords
βομβες, ζετα μακρυπουλια, τατιανα στεφανιδου, ελενη μενεγακη, οικογενειακες ιστοριες, mega, ειδήσεις, μμε, καλοκαιρι, star, lifestyle, ΑΝΤ1, nova, alpha, ιανουάριος, συμμετοχή, ολγα, νέα, ισχύ, τραγκας, φαιη σκορδα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, βικυ σταματη, σταυροι, τελη κυκλοφοριας 2013, νίκος αναστασιάδης, ντορετα παπαδημητριου, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, τσαπανιδου, ελενη, δανδουλακη, αχαριστια, βουλγαρια, δανεια, ιερουσαλημ, μμε, νικολουλη, ονοματα, προγραμμα, ραδιο, υγεια, φημες, alpha, mega, star, αυγουστος, αυξηση, αιγλη, ασπιδα, αρβυλα, αση μπηλιου, βανδη, βικυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γρηγορης, δεσποινα βανδη, δεσποινα, διαστημα, δυναμη, δειχνει, διδυμο, δυναμικο, ευκολα, ευρω, ενημερωση, εννοια, εποχη, επρεπε, ζευγος, ζετα, ιδιο, κειμενο, κλιμα, λυγερος, μενεγακη, μηνες, μινι, μπηλιου, μαρια, ναταλια γερμανου, νοημα, ομαδα, οκτω, ολγα τρεμη, ολγα, ονομα, πετρος κωστοπουλος, πρωταγωνιστες, πρωινο, σεζον, σιγουρα, συζυγο, σειρα, συμμετοχή, σια, σιριαλ, σκορδα, σοφια, στιγμα, συχνοτητα, τατιανα, τρια, ισχύ, ισχυρος, χατζηνικολαου, χρηστος, ωρες, αρναουτογλου, ασχημη, εφαρμογη, κομματι, καρδια, κωνσταντινα, κωστοπουλος, κυριακου, lifestyle, μοιαζει, μπροστα, πληροφοριες, σπυρος, χουκλη
Τυχαία Θέματα