Σαμαράς: Πετυχαίνουμε τους στόχους, όχι αλλα μέτρα

Μήνυμα πως «τo όποιο κενό κατά τα έτη 2015-2016 θα καλυφθεί με διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι με νέα μέτρα»

Απηύθυνε λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες, όπου είχε διαδοχικές

συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόζο, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, παραπέμποντας στον επερχόμενο έλεγχο της Τρόικας, αν και ανέφερε πως «δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια».

Όμως, άφησε να εννοηθεί ότι το ελληνικό αίτημα να μην υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να συνδεθεί με μια θετικότερη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. «Οσο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερα βάρη θα μεταφερθούν στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από τις επαφές του πρωθυπουργού διεφάνη πιθανότητα συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ.

«To όποιο κενό κατά τα έτη 2015-2016 θα καλυφθεί με διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι με νέα μέτρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας έτσι και στην έδρα της Κομισιόν τη δέσμευση που είχε αναλάβει επί ελληνικού εδάφους ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός νέος γύρος λιτότητας. Ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς χαμηλότερα από τις υφιστάμενες προβλέψεις της τρόικας (4 δισεκατομμύρια), επιφυλασσόμενος όμως για το ακριβές ποσό, ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απάντησε εμμέσως στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, συνδέοντας το αίτημα του με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων: «Όσο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερα βάρη θα μεταφερθούν στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στις συνομιλίες του με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις θυσίες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και τις πρωτοφανείς επιδόσεις της στη μείωση του ελλείμματος, οι οποίες όμως είχαν βαρύ κοινωνικό τίμημα. «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο και διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, και η ανάκαμψη είναι προ των πυλών», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα αιτιάσεων της Επιτροπής για παράτυπες –έμμεσες– κρατικές ενισχύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στην ΕΛΒΟ, στη ΛΑΡΚΟ και στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των συμβάσεων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους βαίνει προς θετική επίλυση το αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης, η Επιτροπή δείχνει διατεθειμένη για συμβιβασμό στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, κάτι που θα επιτρέψει τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, έστω και υπό άλλο σχήμα, ενώ κατανόηση υπάρχει και για το ζήτημα της ανάγκης να διασωθεί τμήμα της ΕΑΣ, ενταγμένο στο στράτευμα. Οι πιθανότητες όμως να παραμείνει η ΕΑΣ εμπορική εταιρεία, με τον σημερινό αριθμό προσωπικού, είναι σχεδόν μηδαμινές.

Προβλήματα εντοπίζονται και στις ελληνικές τράπεζες

Η Κομισιόν πιέζει για την πώληση θυγατρικών και νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου, σε περίπτωση που από τον έλεγχο που διεξάγεται προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν με τους παραπάνω τρόπους τις όποιες ανάγκες τους, πριν προσφύγουν στα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ευρωπαϊκές πηγές, όμως, μετέφεραν ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, ότι ο επίτροπος Αλμούνια ήταν θετικά διακείμενος απέναντι στις ελληνικές θέσεις και πως, αν και το πνεύμα του νόμου θα τηρηθεί, η ερμηνεία του νόμου είναι θέμα καλής πολιτικής θέλησης, που αυτή τη στιγμή υπάρχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα