Ψυχρός εκτελεστής ο Τρισέ: Απειλούσε τον Παπανδρέου πως θα πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ

Ένα άλλο πρόσωπο πολύ πιο σκληρό και πιο ψυχρό έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος φαίνεται πως απειλούσε την Ελλάδα με έξοδο από την ζώνη του ευρώ.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε εκφράσει την αντίθεσή του ως προς το αρχικό αίτημα της κυβέρνησης Παπανδρέου

για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως μία τέτοια διαδικασία θέτει σε κίνδυνο την «αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή το απόρρητο έγγραφο το οποίο έρχεται στην δημοσιότητα υποδεικνύει πως την στιγμή εκείνη – στις 7 Απριλίου του 2011, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε στην Τρόικα το αίτημα για επιμήκυνση- ο Ζαν Κλοντ Τρισέ βγήκε εκτός εαυτού και χρησιμοποίησε γλώσσα κάθε άλλο παρά διπλωματική.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο π[ρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει πως: «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (…) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο».

«Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον», αναφέρει στην συνέχεια, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Χωρίς κανένα δισταγμό ο κεντρικός τραπεζίτης απειλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να «τραβήξει την πρίζα» η οποία κρατούσε εκείνη την περίοδο ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι το οποίο θα είχε ως συνέπεια την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την αναγκαιότητα εκτύπωσης νέου εθνικού νομίσματος για να μην καταστραφούν οι τράπεζες.

Κλείνοντας, ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει «απολύτως κρίσιμο» να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους όρους του προγράμματος, κάτι που «θα θέσει την ελληνική οικονομία σε μια τροχιά που θα διασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή της στην ΟΝΕ». Το γεγονός ότι έξι μήνες αργότερα, λίγες ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, προχωρούσε σε αναδιάρθρωση με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δείχνει τον βαθμό στον οποίο η εξέλιξη της ελληνικής, αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης, αποτελεί ευθεία συνάρτηση των εξελίξεων στο Βερολίνο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Ψυχρός εκτελεστής ο Τρισέ: Απειλούσε τον Παπανδρέου πως θα πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα