Πρεμιέρα σήμερα για τα Επιδαύρια

Με την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος» θα ανοίξει το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου με το δίδυμο Αιμίλιος Χειλάκης-Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επί σκηνής, σε μια παράσταση-έκπληξη που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις (6, 7/7). Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της εταιρίας αρτivities και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών

Ο γνωστός στο ελληνικό θεατρικό κοινό Λιθουανός σκηνοθέτης,

Τσέζαρις Γκραουζίνις καταπιάνεται με την εμβληματική τραγωδία, έχοντας σαν όπλα του την μετάφραση Μίνου Βολανάκη, τον ομαδικό τρόπο αφήγησης και ασκημένους στον αρχαίο αττικό λόγο ηθοποιούς.

Η πρόθεση του Γκραουζίνις στο ανέβασμα της παράστασης αυτής, δεν είναι η διδακτική (αν και σοφή) διακήρυξη της ανάγκης να υπακούσει κανείς το πεπρωμένο του.

Ειδικά σήμερα, όπως λέει και ο ίδιος τον ελκύει η ευκαιρία να μιλήσει για το αναφαίρετο δικαίωμα και την ευκαιρία να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια.

Με άλλα λόγια, να αποδοθεί τιμή σε έναν άνθρωπο, που υποκλίνεται στην τρομερή του μοίρα, χωρίς να ταπεινώνεται.

Ο Κέννι Μακλίλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια, ο Δημήτρης Θεοχάρης στη μουσική σύνθεση και ο Νίκος Βλασόπουλος στους φωτισμούς, θα είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες του για να αναδειχθεί η τραγωδία του ανθρώπου που δέχεται τα σκληρότερα χτυπήματα της θείας Δίκης για μια ύβρη που εν αγνοία του διέπραξε.

Την τιμητική του θα έχει στα φετινά Επιδαύρια ο Αριστοφάνης, αφού τέσσερις έμπειροι σκηνοθέτες επέλεξαν τις σατιρικές του κωμωδίες για την κάθοδό τους το αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου: τις «Νεφέλες» ο Νίκος Μαστοράκης (13, 14/7), τους «Ιππής» ο Σταμάτης Φασουλής (20, 21/7), τις «Εκκλησιάζουσες» ο Βαγγέλης Θοδωρόπουλος (27,28/7) και τους «Ορνιθες» ο Γιάννης Κακλέας σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι (10, 11/8). Στις κωμωδίες αυτές το κοινό της Επιδαύρου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικούς από τους πιο αγαπημένους του ηθοποιούς σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Αλλαγή κλίματος, τον Αύγουστο με ένα έργο εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα, τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου (3, 4/8), το οποίο επέλεξε να ανεβάσει φέτος ο Λευτέρης Βογιατζής σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη και με τους Αμαλία Μουτούση και Γιώργο Γάλλο να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα