Πούτιν: Έσχατη λύση η επέμβαση στην Κριμαία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της άτυπης συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη χαρακτηρίζει ως «αντισυνταγματική» την κατάληψη της εξουσίας μετά τα γεγονότα στο Κίεβο, ενώ αναγνωρίζει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ως τον μόνο νόμιμο και εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Για την ώρα δεν κρίνεται απαραίτητη η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο η Μόσχα δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «έσχατη λύση», συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Ρωσία

διατηρεί κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό της Ουκρανίας. Οι νεοναζί και οι αντισημίτες είναι ανεξέλεγκτοι στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Κίεβο, οι πολίτες στην ανατολική Ρωσία ανησυχούν, και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τους υπερασπιστούμε αν μας ζητηθεί, αλλά το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί “έσχατη λύση”. Οι δράσεις μας συχνά περιγράφονται από τη Δύση ως παράνομες, αλλά κοιτάξτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι ενέργειές μας είναι νόμιμες από την άποψη του διεθνούς δικαίου, διότι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας μας ζήτησε βοήθεια. Η υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων είναι προς το συμφέρον μας, αυτό είναι μια ανθρωπιστική αποστολή, δεν θέλουμε να “σκλαβώσουμε” κανέναν».

«Οι δυτικοί εταίροι μας υποστήριξαν ένα παράνομο πραξικόπημα, μια ένοπλη κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία και όσοι σκέφτονται σκέφτονται την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες, επειδή η ζημιά θα είναι αμοιβαία. Δεδομένου ότι στο Κίεβο δεν υπάρχει νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανείς για να συνομιλήσουμε» ενώ σε ότι αφορά την ρωσική απόβαση στρατευμάτων στην Κριμαία ο Βλάντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ότι πρόκειται για «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» που κατέλαβαν την εξουσία στην χερσόνησο και όχι Ρώσοι στρατιώτες.

Αναφορικά με τις κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης, ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ότι «όλες οι απειλές κατά της Ρωσίας είναι αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς», προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την σύνοδο G8, «αλλά αν οι ηγέτες της Δύσης δεν επιθυμούν να έρθουν, δεν χρειάζεται».

«Οι διαβουλεύσεις κατά τις συνόδους των G8 είναι άκρως εμπιστευτικές και συχνά κατηγορούμαστε για νοθεία των ενεργειών μας. Θα πρέπει να υπενθυμίσω στους δυτικούς μας εταίρους το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, όπου αγνοήθηκαν ψηφίσματα και κατέληξαν σε βομβιστικές επιθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγορεί τη Δύση ότι θεωρεί νομιμοποιημένες τις νέες αρχές της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα «επανάστασης», ενώ εκείνες προέκυψαν ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος, ενώ συγκρίνει την «χαοτική» κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με αυτή της Γερμανίας πριν την άνοδο των Ναζί. Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί προσχεδιασμένη από τη Δύση την αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία, λέγοντας «θεωρώ πως ήταν καλοσχεδιασμένη η ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, ήταν καθοδηγημένη από δυτικούς καθοδηγητές οι οποίοι έκαναν καλά τη δουλειά τους, φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα στρατιωτικές δυνάμεις στο Κίεβο. Η αλλαγή του καθεστώτος είναι πιθανότατα απαραίτητη, αλλά μόνο με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με το παρόν Σύνταγμα».

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ουκρανία δεν πολέμησαν την ευνοιοκρατία και τη διαφθορά στην οικονομία, λόγοι για τους οποίους οι Ουκρανοί θέλουν να δουν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, εκτιμά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στην Ουκρανία αν η παρούσα κατάσταση τρόμου συνεχιστεί, ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν και πως η Μόσχα θα παρακολουθεί την νομιμότητα των διαδικασιών.

The post Πούτιν: Έσχατη λύση η επέμβαση στην Κριμαία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα