Σαρκοζί: Η Ευρώπη να αποφύγει «καταστροφική» σύγκρουση με τη Μόσχα

Η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τη Ρωσία και να αποφύγει μια δυνητική «καταστροφική» σύγκρουση με τη Μόσχα, σύμφωνα με το Γάλλο πρώην Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Παράλληλα, αναφερόμενος στην κρίση, έκανε λόγο για ανάγκη μεγαλύτερης ενοποίησης των χωρών της Ευρωζώνης και όχι της ΕΕ των «28».

Ο Γάλλος μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία, αναφέρθηκε στην πολιτική κρίση της Ουκρανίας,

τόνισε την ανάγκη να προσφέρουν οι Βρυξέλλες στο Κίεβο, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Ρωσία, «ένα νέο πλαίσιο» συνεργασίας. Μάλιστα προειδοποίησε τη Δύση για μια δυνητική «καταστροφική σύγκρουση» με τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ρωσία έχουν σχηματίσει την δική τους τελωνειακή ένωση που σύμφωνα με τα σχέδια του Κρεμλίνου, ευελπιστεί να μετατραπεί σε «Ευρασιατική Ένωση» από το 2015. Στα σχέδια της Μόσχας περιλαμβάνεται και η Ουκρανία, η προηγούμενη ηγεσία της οποίας συμμερίστηκε τις ρωσικές επιδιώξεις απορρίπτοντας την «ασύμβατη» νομικά και πολιτικά συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από μια μη απαραίτητη σύγκρουση με τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Sarkozy. Πρόσθεσε: «Νομίζω στο Βερολίνο κάποιος το καταλαβαίνει καλύτερα αυτό από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Επιπρόσθετα, στο συνέδριο άφησε αιχμές κατά του Φρανσουά Ολάντ, τωρινό Γάλλο Πρόεδρο: «Κατά την κρίση, η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία. Η ηγεσία δεν είναι κακή λέξη, είναι υποχρέωση. Και όταν φοβάσαι να ηγηθείς, δεν πληροίς τις ευθύνες σου».

Ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος αναφέρθηκε στη «συμβολική» συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενοποίηση στις χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη και λιγότερη στην Ευρώπη των 28», τόνισε ο Γάλλος.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε αρνηθεί συνάντηση με τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

The post Σαρκοζί: Η Ευρώπη να αποφύγει «καταστροφική» σύγκρουση με τη Μόσχα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα