Πόσο θα αυξηθεί το χρέος μέχρι το 2016

Τα στοιχεία της μεταβολής του δημόσιου χρέους παρουσίασε, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης για την κύρωση του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τον οποίο η συνολική αύξησή του, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016.

«Άκουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους», σχολίασε τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «για όσο χρονικό

διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε πως, καθώς η ύφεση παραμένει στην ελληνική οικονομία για 6ο συνεχόμενο έτος, ουσιαστικά θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια, λέγοντας όμως ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε, αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος.

Αναφορικά με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα