Σόιμπλε: Η Ελλάδα ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στην δόση

Στην καθυστέρηση στην ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, τα οποία, όπως λέει, έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ήδη από το τέλος Ιουνίου, αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης του δανείου, αλλά και την πίεση χρόνου που αντιμετωπίζει η Αθήνα σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της.
Ο

Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός ψηφίζεται απόψε, υπενθυμίζει δε ότι πρέπει να συνταχθεί η έκθεση της τρόικας και οι όποιες αλλαγές να εγκριθούν από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, αναφέρεται για μια ακόμη φορά στην ανάγκη εφαρμογής ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει την ευθύνη των ελίτ για την κατάσταση της χώρας.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην “Welt am Sonntag”, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «υπάρχει για την Ελλάδα δρόμος εντός Ευρωζώνης, αλλά είναι δύσκολος, διότι πρέπει να καλύψουμε παραλείψεις πολλών δεκαετιών» και «η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους πολίτες της για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Τονίζει δε ότι «εάν είναι να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια των Ευρωπαίων, η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι έχει τη βούληση να ακολουθήσει αυτόν τον δύσκολο δρόμο».
Παρατίθενται οι απαντήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα σχετικά με την Ελλάδα ερωτήματα.
Σχετικώς με το πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα:
«Αυτές τις ερωτήσεις θα έπρεπε κανονικά να τις θέσετε στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Κανένας στην Ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα να συμφωνήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης – αλλά μόνο εάν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί. Και γι’ αυτό πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης μέτρα τα οποία κανονικά έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί ως το τέλος Ιουνίου. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει τώρα να αξιολογηθούν από την τρόικα. Όπως και ο προϋπολογισμός, τον οποίο θα ψηφίσει το κοινοβούλιο την Κυριακή (ενν. σήμερα). Το Eurogroup και το ΔΝΤ πρέπει αν είναι σίγουρα ότι θα εφαρμοστούν όλα τα συμφωνηθέντα».
Σχετικώς με το εάν θα ληφθούν αποφάσεις στο αυριανό Eurogroup:
«Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ότι την Δευτέρα θα μπορέσουμε να λάβουμε μια έτοιμη, ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας, μιας και το ελληνικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει τον προϋπολογισμό μόλις την Κυριακή. Επιπλέον, (απαιτείται) εξέταση από την τρόικα. Ακόμη, θέλουμε καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου-γνωρίζετε π.χ. τη συζήτηση για ένα κλειστό λογαριασμό. Αλλά για αυτά ακόμη διαπραγματευόμαστε.
Σχετικώς με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στις 16 Νοεμβρίου και το πως θα τις καλύψει:
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πίεση χρόνου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν την ημερομηνία εδώ και καιρό. Επιπλέον, όταν έχουμε μια έκθεση της τρόικας με βάση την οποία μπορούμε να εισηγηθούμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση, πρέπει να πάμε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Και δεν μπορείς να αφαιρέσεις το δικαίωμα της
Keywords
Τυχαία Θέματα