Πώς να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο!

Τα δόντια μας καλύπτονται από μια κολλώδη μεμβράνη βακτηρίων που ονομάζεται Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα.

Μετά από κάθε γεύμα ή σνακ που τρώμε, τα βακτήρια αυτά απελευθερώνουν οξέα καταστροφικά για την αδαμαντίνη των δοντιών. Η συνεχής επίδραση των οξέων αυτών μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή της αδαμαντίνης και το σχηματισμό της γνωστής μας τερηδόνας.

Η ΟΜΠ που δεν αφαιρείται με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών ή με το καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων, μπορεί τελικά να ενασβεστιωθεί, δηλαδή να σκληρύνει,

σχηματίζοντας τρυγία, τη γνωστή πέτρα των δοντιών.

Το βούρτσισμα των δοντιών και ο μεσοδόντιος καθαρισμός δυσχεραίνονται όταν η τρυγία συσσωρευτεί πάνω από το ύψος των ελεύθερων ούλων. Ο ουλικός ιστός μπορεί να αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά και να φλεγμαίνει. Τα ούλα μπορούν να εμφανίσουν υφιζήσεις και να αιμορραγούν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ουλίτιδα.
Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι βλάβες της ουλίτιδας είναι αναστρέψιμες με τον καθαρισμό στο οδοντιατρείο και την καλή στοματική υγιεινή στη συνέχεια εκ μέρους του ασθενή.

Πώς να διατηρήσετε λοιπόν ένα υγιές χαμόγελο;

Βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας με μία φθοριούχο οδοντόκρεμα, εγκεκριμένη από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, δύο φορές την ημέρα ή και πιο συχνά αν σας το έχει συστήσει ο οδοντίατρος σας

Ακολουθείστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Περιορίστε τα σνακ-τσιμπολογήματα μεταξύ των γευμάτων

Μια φορά την ημέρα να καθαρίζετε τα μεσοδόντια διαστήματα με τη χρήση οδοντικού νήματος ή κάποιου άλλου μέσου μεσοδόντιου καθαρισμού.

Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο. Ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο και η εξέταση τους από τον ίδιο αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος διατήρησης ενός υγιούς χαμόγελου.

Της Καλλιόπης Τογιοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα