Πικρές αλήθειες για την εκλογική μάχη στο Δήμο της Αθήνας

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Είναι γνωστό σε όλους, από την μεταπολίτευση κι εντεύθεν, ότι στο «δημοτικό χρηματιστήριο» των Αθηνών…, «παίζονται» πολλά. Τόσο από πολιτικά κόμματα, όσο κι από μεμονωμένες προσωπικότητες. Η επερχόμενη δημοτική αναμέτρηση, τον Μάιο του 2014, δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση.

Η όποια σωστή πολιτική προσέγγιση της επερχόμενης αναμέτρησης, – πέραν από την όποια επικοινωνιακή επικάλυψη – αναμφίβολα και σαφέστατα οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις εξής τρεις πικρές αλήθειες.

α. Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θεωρείται πλήρως

αποτυχημένος έως κι απωθητικός και σε όποια μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης κι αν διενεργήθηκε τα ποσοστά αποδοχής που απολαμβάνει είναι μικρότερα κι από αυτά της τάξεως των δαχτύλων της μιας χειρός.

β. Ο, επίσημος πλέον, υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, – πάντα σύμφωνα με τις διενεργούμενες μετρήσεις – , είναι τόσο αποδεκτός από την κοινωνία των Αθηνών, ώστε να θεωρείται μη μαχητή η αποτροπή της κατάκτησης της δεύτερης θέσης στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

γ. Τα ανώτατα επιτελεία των κομμάτων, – δεδομένης της ως άνω μη αμφισβητούμενης πραγματικότητας – , γνωρίζουν, έστω κι αν δημοσίως δεν το παραδέχονται, πως θα βρεθούν προ του διλήμματος…, Κασιδιάρης ή άλλος τις. Αυτός ο άλλος τις… λοιπόν, πρέπει να είναι προσωπικότητα ικανή να ενώσει ώστε να αποτρέψει το απευκταίον ενδεχόμενο η πόλη της Παλλάδας Αθηνάς να αποκτήσει δήμαρχο της εξτρεμιστικής-φασιστικής δεξιάς.

δ. Η όποια απόφαση για τα δημοτικά πράγματα της πρωτεύουσας, κι όχι μόνον, αναβάλλεται προ του ενδεχομένου να προηγηθούν οι βουλευτικές των δημοτικών εκλογών.

Μέσα, λοιπόν, σ αυτό το κοινωνικό-δημοτικό κλίμα, που δημιουργείται και μέσα στο ευρύτερο οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον, διεξάγονται οι όποιες πολιτικές διεργασίες και συζητούνται πολλά ονόματα. Ονόματα, τα οποία θα ήθελαν τα κόμματα να ρίξουν στην αρένα ή εκουσίως θα έπεφταν.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Το όνομα που…, «παίζει» είναι αυτό του νυν υπουργού προστασίας του πολίτη, Νίκου Δένδια. Ωστόσο, ο υπογράφων γνωρίζει πως ο Κερκυραίος πολιτικός…, «όχι μόνο…, δεν θέλει αλλά επιπλέον ενοχλείται τα μέγιστα από τη συζήτηση που διεξάγεται…».

Ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών, Ανδρέας Ψυχάρης, πανέξυπνος και πολλά υποσχόμενος πολιτικός, επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών. Γνωρίζει το δύσκολο του εγχειρήματος αλλά επενδύει, μάλλον, για το εγγύς μέλλον…, παρά για μια άμεση δημαρχιακή θητεία.

Η συνάδελφος του κ. Ψυχάρη, Όλγα Κεφαλογιάννη θα ήθελε υπό άλλες συνθήκες. Δεν το επιθυμεί για…, τώρα. Παρόμοιες ακριβώς σκέψεις κάνει κι ο εκλεγόμενος στην περιφέρεια Αττικής, Μάκης Βορίδης.

Ο πρώην δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, θα ήθελε να πάρει τη ρεβάνς με μια εκ νέου υποψηφιότητά του. Στο Μαξίμου όμως έχουν ενδοιασμούς κι αρνούνται επίμονα να δώσουν το έναυσμα.

Ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ , Θανάσης Πλεύρης, θα ήθελε μέσα από μια υποψηφιότητα του για το δημαρχιακό αξίωμα των Αθηνών να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείτε… άγουρη.

Ο νυν δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, προβάλλει ως φαβορί, χωρίς όμως να έχει κλείσει. Ατού του εν λόγω, η νεαρή ηλικία, το άφθαρτο, το έργο που έχει να επιδείξει στο Δήμο του, γιος της Ντόρας Μπακογιάννη και του Παύλου Μπακογιάννη με τους ευνοϊκούς συνειρμούς που έχει το όνομα του πατέρα του για την αριστερά.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να διεκδικήσουν με τα περιορισμένα ποσοστά που αποσπούν στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον δε, μια πράσινη υποψηφιότητα θα την απέκρουε η Συγγρού με το επιχείρημα ότι στην περιφέρεια Αττικής είναι ο Γιάννης Σγουρός. Έτσι, οι πράσινοι θα αποφύγουν το σκόπελο, υποστηρίζοντας την όποια γαλάζια υποψηφιότητα, κρυπτόμενοι στο επιχείρημα ότι οι γαλάζιοι θα στηρίξουν Σγουρό…, παρά τα προβλήματα που ο νυν περιφερειάρχης αντιμετωπίζει μέσα στην γαλάζια αυτοδιοικητική ομάδα.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι πονηροί που επιδιώκουν να αναδείξουν μια υποψηφιότητα Σταύρου Μπένου, με το επιχείρημα ότι ο εν λόγω είναι Καλαματιανός, όπως κι ο πρωθυπουργός, έχει μια καλή θητεία να επιδείξει ως δήμαρχος Καλαμάτας και ένα αξιοπρεπές πέρασμα από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Μέσα σ αυτό το κλίμα πλήρους δημοτικής σύγχυσης στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, προβάλλει ο πονηρός Κεφαλλονίτης από ρίζα και πανούργος Αχαιός από εφηβεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, και επιδιώκει μια κοινή στήριξη σε μια δήθεν δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Όμως, δεν «έκατσε»…!!!

Παρόμοιες κινήσεις κάνει στο παρασκήνιο κι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Κι εδώ το εγχείρημα προβάλλει άτοπον.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Το όνομα που έχει συζητηθεί στα ρετιρέ της Κουμουνδούρου, είναι αυτό της βουλευτού της Β΄ Αθηνών, Σοφίας Σακοράφα, χωρίς η ίδια να έχει δηλώσει αποφασισμένη για μια τέτοια υποψηφιότητα. Από σπόντα έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα της Ρένας Δούρου, ενώ η ίδια το αποκλείει.

Από την πλευρά του ΚΚΕ

Ο Περισσός στην όποια συζήτηση προβάλλει με σιγή ασυρμάτου. Πάντως, πολλοί υποψιάζονται πως μια υποψηφιότητα της Λιάνας Κανέλλη, θα μπορούσε να ταράξει τα ποσοστά όλων των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Το μόνο όνομα που αποκλείουν όλα τα επιτελεία είναι του απερχόμενου δημάρχου, Γιώργου Καμίνη.

Πάντως, όλοι συγκλίνουν στην κοινή πεποίθηση πως, η οικογένεια Έβερτ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο όποιο ψηφοδέλτιο της κεντροδεξιάς, η οικογένεια Μπέη για το όποιο ψηφοδέλτιο κεντροαριστεράς κι η οικογένεια Προβατά για το όποιο ψηφοδέλτιο της Αριστεράς…!!!

Είναι κοινός τόπος πως οι εν λόγω διατηρούν ενεργές ομάδες δημοτικών συμβούλων και μηχανισμών καθώς και πολλούς οπαδούς στην Αθήνα…!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα