Πάσχουμε και στον…Τουρισμό

Καθοδική πορεία εμφάνισαν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2012, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να απογοητεύον ακόμα περισσότερο σε σχέση με το σύνολο του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου (περίπου 50%) και την Πελοπόννησο (40%) ενώ πιο κερδισμένη φαίνεται πως είναι η Κρήτη

αφού τα ξενοδοχεία του νησιού παρουσίασαν μείωση περίπου (10%).
Στην έρευνα τονίζεται ότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη συνολική εικόνα της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη. Όπως εκτιμά το ΞΕΕ οι πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2012 θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 10%, με τα έσοδα των μονάδων να συρρικνώνονται από 15% έως 20%, ενώ τα ξενοδοχεία της Αθήνας δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΞΕΕ Γιώργου Τσακίρη, ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπάρχει ισολογισμός ξενοδοχείου με θετικό πρόσημο. Όπως είπε, ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρα. Μεγάλο πλήγμα, όπως ανάφερε, είναι η καταβαράθρωση του εσωτερικού τουρισμού, που για εφέτος και μετά το “κόψιμο” του κοινωνικού τουρισμού απλά δεν υφίσταται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος- Σεπτέμβριος), αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,5% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στον χαμηλό αριθμό Ελλήνων που έχουν προγραμματίσει διακοπές, έως τώρα.
«Αγκάθι» για την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό είναι τα αρνητικά δημοσιεύματα που επικεντρώνονται συνεχώς στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άλλοτεβασικοί προορισμοί όπως οι Κυκλάδες, η Αττική, η Στέρεα Ελλάδα και η Πελοπόννησος έχουν εμφανίσει τις μεγαλύτερες μειώσεις. Σε αυτές τις περιοχές τα νούμερα είναι πολύ απογοητευτικά καθώς κυμαίνονται μεσοσταθμικά γύρω στο -40%. Στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία οι μειώσεις κυμαίνονται γύρω στο 25%, στην Κρήτη στο 20% και στα Δωδεκάνησα στο 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα