Νέος Τσάρος ο Στουρνάρας- Ποιος είναι

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι και επισήμως ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Όπως είχε γράψει από το πρωί το «Π» ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ήταν ο επικρατέστερος να αναλάβει τη θέση του Βασίλη Ράπανου.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής :

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά

,υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ιωάννης Στουρνάρας».

Το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα έπαιζε εδώ και πολύ καιρό για τη θέση του τσάρου της οικονομίας, πριν καν έρθει στο προσκήνιο ο Βασίλης Ράπανος.

Θεωρείται τεχνοκράτης κύρους και το πέρασμά του από το υπουργείο Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Πικραμμένου λέγεται πως άφησε καλές εντυπώσεις κυρίως σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ.Παράγοντες της αγοράς θα τον ήθελαν σίγουρα στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί έχει το πλεονέκτημα ότι αν και κάποτε πέρασε από την ΚΝΕ να μιλάει την ίδια γλώσσα μαζί τους. Ο κ. Στουρνάρας έχει και πολιτική υπόσταση ,στα πρότυπα του Βασίλη Ράπανου, και υπήρξε κομμάτι του εκσυγχρονιστικού χώρου με τον οποίο έχουν σύνδεση τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο αντίστοιχος της ΔΗΜΑΡΘεωρείται στέλεχος του εκσυγχρονιστικού ρεύματος που έγινε πανίσχυρο την εποχή του Κώστα Σημίτη και μάνατζερ που διαθέτει και πολιτικά χαρακτηριστικάΟ Ευάγγελος Βενιζέλος ίσως να μην έλεγε όχι και ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να τον αποδεχτεί.

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να πει ένα μεγαλοπρεπές «ΝΑΙ», γιατί δεν επιθυμεί σ’ αυτή τη δύσκολη για τον τόπο συγκυρία που απαιτείται εθνική συνεννόηση, να κάνει τσάρο ένα στέλεχος της Ν.Δ.

Διαβάστε ποιος είναι ο Γιάννης Στουρνάρας:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική.
Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s. Παράλληλα εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Την περίοδο εκείνη εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση αυτή συμμετε

Keywords
Τυχαία Θέματα