Παπανδρέου στο CNBC: Λύση το δημοψήφισμα…

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με άρθρο του στο CNBC ανέλυσε τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής κρίσης, την ανισότητα που δημιουργήθηκε λόγω κακών πολιτικών κινήσεων αλλά και την Δημοκρατία η οποία απειλείται λόγω αυτής της ταξικής ανισότητας.

Ανισορροπίες, θεσμικά ελλείμματα και η απορρύθμιση των αγορών είναι τα αίτια ενός βαθύτερου προβλήματος «ενός προβλήματος που μέχρι σήμερα δεν είχαμε το θάρρος

να αντιμετωπίσουμε: Την ανισότητα», τονίζει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου.

Αναγκαία και ευπρόσδεκτη χαρακτήρισε την πρόταση του Mπαράκ Ομπάμα, για καταπολέμηση της ανισότητας «αυτής που αποκάλεσε “την καθοριστική πρόκληση των εποχών μας”».

Κινούμαστε ακόμα προς τη λάθος κατεύθυνση

«Τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανισότητας αυτής μας απειλούν, πέρα από τις εθνικές μας οικονομίες. Βρίσκεται σε κίνδυνο η ίδια η κοινωνική συνοχή καθώς τα επίπεδα διαβίωσης καταρρέουν και τα αναχώματα της κοινωνικής κινητικότητας, της παγκόσμιας παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων απογυμνώνονται. Χωρίς ίσες ευκαιρίες οι πολίτες ούτε να μοιραστούν ισότιμα θα μπορούν, ούτε να δημιουργήσουν μέσα σε μία δυναμική, παγκόσμια οικονομία», υπογραμμίζει στο άρθρο του.

Αναφερόμενος στη Δημοκρατία αλλά και την «αντιμετόπισή» της από τους πολίτες είπε: «Οι πολίτες, δικαιολογημένα, αποξενώνονται και αγανακτούν από αυτή την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης. Πολλοί βλέπουν την ίδια την Δημοκρατία ως μία χρεοκοπημένη έννοια και προτιμούν να απέχουν από τη συμμετοχή τους σ’ αυτή. Άλλοι στρέφονται σε ακραίες πολιτικές ομάδες, που τροφοδοτούν μια ακραία πολιτική πόλωση.

Οι δημοκρατίες μας δεν είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να λειτουργούν ισότιμα στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Για το λόγο αυτό, τα μέτρα που θα προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη στη μετά-κρίση εποχή, θα πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικές που προωθούν και τη δημοκρατική ανάκαμψη, την αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου αλλά και της εξουσίας στους πολίτες».

Η λύση… τα Δημοψηφίσματα

Δημοψηφίσματα, επιτροπές πολιτών, αποκεντρωμένη εξουσία και ψηφιακή δημοκρατία είναι μερικά από τα εργαλεία,που μπορούν να ενδυναμώσουν την κοινωνία, γράφει ο κ. Παπανδρέου.

Όμως, «η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία δεν αρκείται στη βεβαίωση της συμμετοχής. Παράλληλα με την προοδευτική φορολογία και το ελάχιστο όριο διαβίωσης, ένας απλός τρόπος αποκατάστασης της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι χρηματοοικονομικοί θεσμοί οφείλουν να καταλάβουν πως το να επενδύσουν ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών τους στο κοινό καλό, θα αποβεί και προς το συμφέρον τους: Περισσότερες θέσεις εργασίας συνεπάγονται και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ενώ μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα συνεπάγεται μικρότερη οικονομική και πολιτική αστάθεια».

Καταλήγοντας, τόνισε πως στόχος κάθε ηγέτη θα πρέπει να είναι η μακροπρόθεσμη ευημερία και βιωσιμότητα της παγκόσμιας κοινωνίας.

Δείτε το άρθρο εδώ

φωτογραφία: fosphotos / Σπύρος Δαδαρμάνης

The post Παπανδρέου στο CNBC: Λύση το δημοψήφισμα… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα