Πάει στο Φεγγάρι η Ρωσία!

Εφημερίδα: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την πολλάκις αναβληθείσα αποστολή της στη Σελήνη θα πραγματοποιήσει η Ρωσία, αποστέλλοντας μη επανδρωμένο εξερευνητικό όχημα στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας.

Το διαστημόπλοιο, με ονομασία LUNA-GLOB (Σεληνιακή Σφαίρα) θα εκτοξευθεί από τις νέες εγκαταστάσεις που κατασκεύασε η Ρωσία στην περιοχή

του ποταμού Αμούρ της ρωσικής Απω Ανατολής. «Η εξερεύνηση της Σελήνης θα ξεκινήσει από το νέο κοσμοδρόμιο του Αμούρ», είπε ο διευθυντής της Roskosmos, Βλαντιμίρ Παπόφκιν. Μέχρι τώρα, το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα εξαρτιόταν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που βρίσκεται, όμως, στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία του Καζαχστάν, για τη χρήση της οποίας η Μόσχα πληρώνει ενοίκιο.

Αξιωματούχοι της ρωσικής υπηρεσίας Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα LUNA-GLOB θα αποτελείται από σκάφος τροχιάς και ρομποτικό όχημα, που θα προσεληνωθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού για να στείλει πίσω στη Γη ­δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση του εδάφους και την ύπαρξη ύδατος.

Η ΕΣΣΔ είχε αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ στα πρώτα στάδια της κούρσας του Διαστήματος στον Ψυχρό Πόλεμο, με την επιτυχή εκτόξευση μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου που προσεδαφίσθηκε στη Σελήνη το 1959 και την αποστολή του πρώτου ανθρώπου -του Γιούρι Γκαγκάριν- σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1961. Οι ΗΠΑ είναι αυτές, όμως, που έστειλαν τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη το 1969.

Η τελευταία επιτυχημένη εκτόξευση μη επανδρωμένου σοβιετικού διαστημοπλοίου στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970. Παρά τη λαμπρή της ιστορία στον τομέα αυτό, η μετασοβιετική Ρωσία αντιμετώπισε, όμως, σοβαρά προσκόμματα στις διαστημικές της φιλοδοξίες, που κορυφώθηκαν με την παταγώδη αποτυχία μη επανδρωμένης αποστολής προς τον Αρη το 2011.

Την Τρίτη, όμως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου, που έθεσε σε τροχιά τρεις δορυφόρους. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης της διαστημικής βιομηχανίας, κόστους 70 δισ. δολαρίων, που αφορά μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση αποστολών προς τη Σελήνη και τον Αρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα