Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Ρεπορτάζ: Πέννυ Μπουλουτζα

Εφημερίδα: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελλείψεις σε τουλάχιστον 140 φαρμακευτικά σκευάσματα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από την ελληνική αγορά σύμφωνα με καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, που κατηγορεί τους αρμόδιους φορείς ότι δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα.

Ο ΦΣΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα, το οποίο αποδίδει στις συνεχείς μειώσεις τιμών και στα λάθη στα δελτία τιμών και προειδοποιεί ότι «σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε ασπιρίνη».

Ο Σύλλογος επικαλείται στοιχεία του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών

Αττικής που διακινεί τα σκευάσματα στα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου σε 147 φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων (καρδιαγγειακά, αντικαταθλιπτικά, αντικαρκινικά, αντιθρομβωτικά, φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση, για τη στυτική δυσλειτουργία κ.ά.) καταγράφηκε μειωμένη διάθεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε σχέση με τη ζήτηση.

Είναι ενδεικτικό ότι για μία μορφή του Pulmicort (για το βρογχικό άσθμα), ενώ ο συνεταιρισμός ζήτησε 2.000 τεμάχια, έλαβε 400. Για μία μορφή του αντιψυχωσικού Abilify ζήτησε 1.000 τεμάχια και έλαβε 91 και για το Εxelon για την άνοια ζήτησε 1.400 και έλαβε 108.

Ο ΦΣΑ διαμαρτύρεται για τη στάση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος αναφέρει ότι για να διαπιστωθεί έλλειψη ενός φαρμάκου πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί ότι απουσιάζει από το 20% των φαρμακείων του νομού. Δηλαδή, για την αγορά της Αττικής των 3.500 φαρμακείων θα πρέπει επιβεβαιωμένα και εγγράφως τουλάχιστον 700 φαρμακεία να δηλώσουν ότι δεν το έχουν.

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, όταν λείπουν τόσα πολλά φάρμακα δεν είναι δυνατόν το κάθε φαρμακείο να στέλνει σωρηδόν έγγραφα για τις ελλείψεις. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος, «η δουλειά του φαρμακοποιού έχει γίνει κόλαση. Από τη μία δεν πληρώνεται από τον ΕΟΦ, από την άλλη δεν βρίσκει φάρμακα για να τα δώσει στους ασθενείς».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ, «οι ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται. Όλοι πλέον οι Ελληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα βαίνουν συνεχώς προς εξαφάνιση. Ο μόνος που δεν το έχει καταλάβει είναι ο υπεύθυνος, που είναι ο ΕΟΦ». Και προσθέτει ότι «παροδική έλλειψη ενός φαρμάκου δεν υφίσταται, αφού ουδείς έχει την πολυτέλεια να το περιμένει».

Keywords
Τυχαία Θέματα