ΟΨΟΜΕΘΑ ες… Ομπάμα μέσω «17 Νοέμβρη»

Τι προσδοκά ο Σαμαράς από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο

Της Ελλης Τριανταφύλλου

Σε υπ’ αριθμόν ένα στοίχημα για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η άμεση σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, την οποία, άλλωστε, ζητούν με εξαιρετικά πιεστικό και απερίφραστο τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και κορυφαία ευρωπαϊκά κέντρα. Ιδιαίτερα η Ουάσινγκτον προσδίδει στην υπόθεση αυτή χαρακτήρα εξαιρετικής σημασίας και δεν κρύβει ότι θεωρεί

την εξάρθρωση των «νεοτρομοκρατών» στην Ελλάδα ως αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και για την ανάδειξη της χώρας μας σε πόλο σταθερότητας στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή.
Η απερίφραστη «εντολή» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άμεση σύλληψη του Ξηρού, σε συνέχεια της προφορικής παρότρυνσης διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Τζον Κέρι, προς τον Ελληνα ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο προ εβδομάδας δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τη στάση της υπερδύναμης και για την ένταση με την οποία πιέζει την Αθήνα για άμεσα αποτελέσματα σε μία περίοδο που κρίνονται πολλά για το μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του «Π», ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς βρίσκεται από την πρώτη στιγμή της απόδρασης Ξηρού σε ανοικτή γραμμή με τον υπερατλαντικό παράγοντα, τόσο για τον καλύτερο συντονισμό των κοινών επιχειρήσεων Αμερικανών και Ελλήνων όσο και προκειμένου να καταστήσει σαφή την απόφαση της κυβέρνησής του να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μην αφήσει την παραμικρή υπόνοια ηπιότητας ή μετριοπάθειας απέναντι στους τρομοκράτες. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν πλήρη συνείδηση των συνεπειών που θα είχε ένα τρομοκρατικό χτύπημα μεσούσης της ελληνικής προεδρίας για την εικόνα της χώρας, αλλά και για το ειδικό βάρος που αποδίδουν οι ΗΠΑ σε ζητήματα τρομοκρατίας. Αλλωστε, ουδείς λησμονεί ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί -χρόνια μετά την εξάρθρωσή της από τις ελληνικές αρχές- να περιλαμβάνει τη «17 Νοέμβρη» στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου.
«Είμαστε αποφασισμένοι, αλλά και ψύχραιμοι» σημειώνει στο «Π» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεων για τη σύλληψη των τρομοκρατών που επικηρύχθηκαν την Πέμπτη έχει επιτευχθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Το ίδιο στέλεχος επιβεβαιώνει ότι η πίεση στο θέμα της τρομοκρατίας, εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ, υφίσταται εδώ και αρκετό διάστημα και, πάντως, αρκετά πριν από την απόδραση του Χρ. Ξηρού. Πιθανότατα, διότι έχει ήδη δρομολογηθεί διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε πολλούς τομείς και η ευαισθησία της Ουάσινγκτον σε ζητήματα τρομοκρατίας θεωρείται δεδομένη.
Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η επικείμενη δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά, με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα για την Κοινή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ και από εκεί θα μεταβεί στο Βατικανό όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο. Σύμφωνα με την εθιμοτυπία, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντάται μία φορά τον χρόνο με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας που έχει την προεδρία της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των υπουργών των ΗΠΑ και εκπροσώπων της Κομισιόν. Είναι προφανές ότι η Αθήνα επενδύει σημαντικά σε αυτήν τη συνάντηση, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η Ελλάδα θα κορυφώνει την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και επιστροφή στις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, κατά την επιστροφή του από τη δεύτερη στη σειρά επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αποκόμισε την αίσθηση ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στην αγορά μέσα στο 2014, επιτυγχάνοντας πρώτα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ οι συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις που είχε με επικεφαλής funds που εκδήλωσαν την πρόθεση να επενδύσουν στη χώρα μας, πλέον έχουν προχωρήσει. Με τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια συνδέεται και η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, προκειμένου να προσφέρει ένα πιο φιλικό περιβάλλον προς τους υποψήφιους επενδυτές.
Πέραν, όμως, της στήριξης που επιδιώκει η Αθήνα από τις ΗΠΑ, ποντάροντας και στην κόντρα του ΔΝΤ με την Κομισιόν για την απεμπλοκή από το μνημόνιο, η Ελλάδα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, προκειμένου να ενδυναμώσει την παρουσία της ως παράγοντα σταθερότητας. Κρίνει, δε, ότι με δεδομένη και την τροπή που έχουν πάρει οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και με την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post ΟΨΟΜΕΘΑ ες… Ομπάμα μέσω «17 Νοέμβρη» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα