ΟΟΣΑ: “Καρφωμένες” ψηλά οι τιμές λόγω νομοθετικών περιορισμών

Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς που δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και «αναγκάζει» τις τιμές να παραμείνουν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», υπό καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να παραδοθεί το τελικό κείμενο της έκθεσης στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε αυτή αναμένεται

να στηριχθεί νόμος, που θα προβλέπει κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η προσπάθεια πτώσης των τιμών θα ξεκινήσει από τα προϊόντα θα συνεχίζει στις υπηρεσίες και θα φτάσει μέχρι την κατάργηση τελών και εισφορών υπέρ τρίτων.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, που «συνοδεύουν» την έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων, η κατάργηση καθορισμένου χρόνου ζωής για το φρέσκο γάλα, που θα συνδέεται με τη μέθοδο παστερίωσης, το καθεστώς της πώλησης ψωμιού πρέπει να ρυθμίζεται με βάση το κιλό, αλλιώς δεν εξασφαλίζεται την προστασία του καταναλωτή, καθώς δεν μπορεί να καθορίζεται εκ των προτέρων, η απελευθέρωση τιμών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και βιταμινών σε συνδυασμό με πλήρη απελευθέρωση των καναλιών διανομής. Εκτιμάται όφελος 102 εκατ. ευρώ ετησίως για τον καταναλωτή, η άρση περιορισμών στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, ο ορισμός μιας -αντί των 11 σήμερα- αρχής για τον έλεγχο τροφίμων,η αλλαγή αδειοδότησης επιχειρήσεων από δήμους και η άρση περιορισμών δημιουργίας εμπορευματικών κέντρων.

The post ΟΟΣΑ: “Καρφωμένες” ψηλά οι τιμές λόγω νομοθετικών περιορισμών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα