Ομόλογα της ευρωπεριφέρειας «ψωνίζουν» οι Αμερικανοί

Με κέρδη της τάξης του 50% τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα κλείνουν το έτος με μια από τις καλύτερες επιδόσεις στις διεθνείς αγορές και παραμένουν έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες διάρκειες, στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών επενδυτών όπως βέβαια και τα μεγαλύτερης εμπορευσιμότητας ισπανικά, ιταλικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά κρατικά χρεόγραφα.

Με τις προβλέψεις μάλιστα των μεγάλων ξένων οίκων να μιλούν για πιέσεις στα αμερικανικά treasuries, ορισμένα χαρτοφυλάκια αναζητούν να εξισορροπήσουν τις αναμενόμενες αποδόσεις του επόμενου έτους με ομόλογα της

ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως της Fidelity Investments και της Amundi σκανάρουν εξονυχιστικά τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας αναζητώντας ευκαιρίες.

Ειδικότερα, η Fidelity φέρεται να έχει μάλιστα διαμηνύσει το ενδιαφέρον της και στην ε λληνική κυβέρνηση επιζητώντας όμως σειρές μεγαλύτερης εμπορευσιμότητας. Κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με το σχέδιο συγχώνευσης των, άνω των 20 διαφορετικών σειρών, ελληνικών ομολόγων σε, πέντε ίσως, μεγαλύτερες ενότητες.

Σχέδιο που συζητείται ήδη από τον Οκτώβριο αλλά αναμένεται, εφόσον εγκριθεί, να ενταχθεί στο «πακέτο» μέτρων για την διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα άλλωστε έχει διατυπωθεί ανοιχτά και απευθείας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τις επαφές του το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη με κορυφαίους παράγοντες της Wall Street όπως η Denise Simon, επικεφαλής διαχειρίστρια κεφαλαίων της Lazard Asset Management που τοποθετούνται σε ομόλογα αναδυομένων αγορών, ο John Carlson της Fidelity Investments, ο πρόεδρος της BlackRock, Lary Fink, ο John Paulson ιδρυτής και επικεφαλής του hedge fund, Paulson & Co. Inc αλλά και οι επικεφαλής των JP Morgan και Goldman Sachs.

Η συμπεριφορά πάντως των ελληνικών τίτλων στη δευτερογενή δείχνει πως η κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστεί σημαντικούς καταλύτες.

Τα 10ετη ομόλογα λήξης 2023 ξεκίνησαν το 2013 από τα επίπεδα των 46 σεντς ανα ευρώ ονομαστικής αξίας και διαπραγματεύονται τώρα κοντα στα 68 σεντς έχοντας όμως φτάσει στις αρχές Νοεμβρίου εως και τα 69,05 σεντς.

Η απόδοση τους, το θεωρητικό δηλαδή κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για διάρκεια 10 ετών, έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8,2% σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη του Bloomberg για την Ελλάδα που συνυπολογίζει περισσότερες από μια σειρές.

Το επιτόκιο αυτό, της τάξης του 8%, αντιδιαστέλλεται με το 37% του Μαρτίου του 2012 και παραμένει 250 μονάδες βάσης περίπου άνω των ανάλογων εκδόσεων της Πορτογαλίας και 513 μονάδες βάσης υψηλότερα απο αυτές της Ιρλανδίας.

Η διαφορά αυτή ή spread με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς (benchmark) έχει συρρικνωθεί. Σημειώνεται πως η απόδοση του γερμανικού bund κινείται πέριξ του 2,69%.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων εχουν περιέλθει στο 2,96% αυξημένες δηλαδή κατά 121 μονάδες βάσης ή 1,21 ποσοστιαία μονάδα. Η συγκλίνουσα εκτίμηση στην αγορά σύμφωνα με το Bloomberg μιλά για περεταίρω άνοδο στο 3,38% το 2014. Κάτι που μεταφράζεται σε υποαξίες (τιμή και απόδοση κινούνται αντιστρόφως ανάλογα). Όμως η αντίστοιχη εκτίμηση για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων της περιφέρειας μεταφράζονται σε κέρδη μεγαλύτερα από τις φετινές υπεραξίες που διαμορφώθηκαν άνω του 11%.

Μαζί με τις αποδόσεις υποχωρεί και το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας. τα διαβόητα CDS.

Στην μονάδα σταθερού εισοδήματος της Robeco Groep NV η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 260 δις. δολ. δηλώνουν πως δεν αναμένουν αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Στη J.P. Morgan Asset Management όπου τα κεφάλαια υπο διαχείριση αγγίζουν το 1,5 τρις. δολ εκτιμούν ότι η Ευρώπη σταμάτησε την πτωτική της πορεία. Στην Fidelity Investments η πεποίθηση είναι παρόμοια όπως και στην Amundi.

Ασφαλώς και παραμένουν πολλά ρίσκα ανοιχτά πλην όμως το διεθνές περιβάλλον δείχνει στην παρούσα συγκυρία τουλάχιστον να ευνοεί τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Σημειώνεται πως η ελκυστικότητά τους στους Αμερικανούς επενδυτές, που είναι αυτοί που οδήγησαν ως επί το πλείστον το ράλι. μεγεθύνθηκε και από την ανατίμηση του ευρώ , κατά περίπου 3,8% έναντι του δολαρίου φέτος.

Το 2014 όμως οι προβλέψεις μιλούν για ενίσχυση του δολαρίου. Η μέση πρόβλεψη για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στα τέλη του 2014 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 84 οικονομολόγων και αναλυτών του Bloomberg είναι στο 1,28 έναντι 1,369 την Πέμπτη το απόγευμα στην Ασία.

Σημειώνεται πως πέρυσι τέτοια εποχή οι προβλέψεις των οικονομολόγων για τα επίπεδα της ισοτιμίας στα τέλη του 2013 μιλούσαν για 1,27.

ΠΗΓΗ: Capital

The post Ομόλογα της ευρωπεριφέρειας «ψωνίζουν» οι Αμερικανοί appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα