Για «βρόμικη επιχείρηση κατά της Τουρκίας» κάνει λόγο ο Ερντογάν – Στον αέρα ο ίδιος και η τουρκική οικονομία

Δικαστικοί, εκδότες, επιχειρηματίες και άλλοι πολλοί, βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο, επέμεινε στον ισχυρισμό του περί βρόμικης επιχείρησης κατά της κυβέρνησής του και δεν δίστασε να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση κατά πάντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στις τάξεις των οπαδών του, κατηγόρησε τους δικαστές που αποκάλυψαν την υπόθεση διαφθοράς, η οποία για την ώρα εμπλέκει τους γιους τριών υπουργών της κυβερνήσης (αποτελούν ήδη παρελθόν), πως συνεργάζονται με «εγκληματικές οργανώσεις» για να «κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους». Κατά

την ομιλία του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ορισμένοι δικαστές, δυστυχώς, ενεργούν σε συντονισμό με ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις και σε συνεργασία με ορισμένα μέσα ενημέρωσης για να κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους αποκαλύπτοντας εμπιστευτικά έγγραφα».

Στη συνέχεια, από τα πυρά του Ταγίπ Ερντογάν, δεν ξέφυγαν ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι εκδότες, ούτε οι επιχειρηματίες που «σκάλισαν» την υπόθεση, για τους οποίους τόνισε: «Ορισμένα κινήματα, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί ή πολιτικοί κύκλοι ενορχήστρωσαν από την Τουρκία αυτή τη γεμάτη μίσος συνωμοσία. Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν στόχο το AKP, αλλά την Τουρκία. Δεν μπορούν να δεχθούν την ιδέα ότι η Τουρκία αναπτύσσεται» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Ερντογάν.

Στις Βρυξέλλες ο απόηχος των εξελίξεων

Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία, με τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια που σε πολλά θυμίζουν τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο πάρκο Γκεζί, έχουν θορυβήσει και τις Βρυξέλλες όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

«Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία», ανέφερε ο κ. Φούλε στην επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

«Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν

Πολλοί ισχυρίζονται πως ο Ταγίπ Ερντογάν, μετράει λίγο καιρό ακόμα, στον πρωθυπουργικό θώκο της γείτονος χώρας. Η τουρκική κοινή γνώμη «βράζει» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ όπως αποδείχθηκε από τις κινητοποιήσεις το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, ο κόσμος ζητά ξανά την παραίτησή του.

Τσαλακωμένη η εικόνα και στα διεθνή ΜΜΕ για τον Τούρκο πρωθυπουργό

Στο σαββατιάτικο φύλλο της, η Wall Street Journal επισημαίνει μια διαφορετική εκδοχή του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν κάνοντας λόγο για μια εσωτερική μάχη για την εξουσία που έχει «τραυματίσει» τον ευρύ συνασπισμό που οδήγησε τον Ερντογάν σε τρεις επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, «η έρευνα έχει πλήξει την εικόνα του ως τον απόλυτο ηγέτη του AKP που ήρθε στην εξουσία το 2002. Αντίθετα, το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνεται να είναι ένας εριστικός συνασπισμός μετριοπαθών ισλαμιστών, εθνικιστών και φιλελευθέρων που μέχρι πρότινος τους ένωνε η επιθυμία για την εξουσία και η ανάγκη για επιβολή απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο».

«Πολλοί είναι εκείνοι» γράφει η WSJ «που αρχίζουν και ενοχλούνται με τους ολοένα και πιο αυταρχικούς τρόπους του Ερντογάν και θεωρούν τον επερχόμενο εκλογικό κύκλο που ξεκινά τον Μάρτιο, ως μια τελευταία ευκαιρία να σπάσει ο δεσμός του με την εξουσία. Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια. Το πρώτο είναι το κόμμα του που ταλανίζεται από τις έξι παραιτήσεις στελεχών σε μόλις ένα μήνα. Οι βουλευτές παραιτήθηκαν διότι πίστευαν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί πολιτικές που δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Ντόμινο αλυσιδωτών αντιδράσεων πλήττει και την οικονομία της χώρας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αυξημένη κοινωνική πίεση, η πολιτική αστάθεια και η διεθνής κατακραυγή, θα προκαλέσουν ένα μίνι κραχ στην – μέχρι πρότινος – διαρκώς αυξανόμενη τουρκική οικονομία. Ήδη, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου ενώ οι αποδόσεις των διετών και δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν υπερβεί το 10%. Επιπρόσθετα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αυγούστου του 2012.

The post Για «βρόμικη επιχείρηση κατά της Τουρκίας» κάνει λόγο ο Ερντογάν – Στον αέρα ο ίδιος και η τουρκική οικονομία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα