Οκτώ χρόνια μόνο για το “πόθεν έσχες” στον Άκη


Οκτώ χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου του στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και 4 χρόνια στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, είναι η ποινή που επιβάλλεται στον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο, έπειτα από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του 2006.

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού θεωρώντας ότι με δόλο απέκρυψε

περιουσιακά του στοιχεία.

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν:

-Την παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ.

-Την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.

-Την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.

Η πρόταση του εισαγγελέα

«Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι η πλάνη» είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Πίστευε ότι δεν είχε υποχρέωση. Αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από σειρά γεγονότων. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Άλλωστε το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το ακίνητο της Κομνα Τρακα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε απο τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί απο τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».

Η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου

«Δεν είχα καμία πρόθεση να αποκρύψω ο,τιδήποτε. Αυτό είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου επί 28 χρόνια. Να το κάνει μάλιστα το τελευταίο έτος που ήταν υπόχρεο να καταθέσει πόθεν έσχες; Δεν είχα καμία πρόθεση να καλύψω τίποτα. Υπήρχε μια αμέλεια. Ομολογώ ότι δεν ήξερα το νόμο του 2003. Για ακίνητο που αγοράστηκε το 2010 να το δήλωναν το 2009; Μάντισσα ήμουν; Και η λογίστριά μου, Ευφροσύνη Λαμπρόπουλου, πίστευε το ίδιο. Όταν το μάθαμε τα δώσαμε. Με ένα μήνα καθυστέρηση. Όσον αφορά στις καταθέσεις, στο πόθεν έσχες έχουμε μια πρόβλεψη στο περίπου για τις καταθέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα