Ομπάμα: Οι περικοπές θα πονέσουν, αλλά θα βρούμε λύση

Οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με αφορμή τις απότομε και καθολικές περικοπές ομοσπονδιακών δαπανών, οι οποίες θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία.

«Θα το ξεπεράσουμε. Δεν πρόκειται να συμβεί η Αποκάλυψη», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επέρριψε την κύρια ευθύνη στους Ρεπουμπλικάνους, μετά από συνάντησή του με τα ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

«Είναι απλώς βλακώδες. Και θα πονέσει. Θα πονέσει ανθρώπους ατομικά,

αλλά θα πλήξει και συνολικά την οικονομία», κατέληξε ο κ. Ομπάμα.

Πρόκειται για μία ηπιότερη εκδοχή του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού», το λεγόμενο «sequester». Αφορά την αυτόματη περικοπή κρατικών δαπανών ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν κατέληξαν τελικώς σε συμφωνία για το μείγμα αύξησης φόρων και περικοπής δαπανών το οποίο θα έκανε δυνατή την αποφυγή του συγκεκριμένου μέτρου.

Τζ. Μπένερ: Συζητούμε μόνο για περικοπή δαπανών

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, από την πλευρά του, αποχωρώντας από τη διαβούλευση για το θέμα στο Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι για το κόμμα του δεν τίθεται πλέον κανένα θέμα αύξησης στη φορολογία των εισοδημάτων.

«Το θέμα της φορολογίας για μας έχει λήξει. Ήλθε η ώρα να επικεντρωθούμε στο ζήτημα της περικοπής δαπανών», υπογράμμισε ο κ. Μπένερ.

Οι αυτόματες περικοπές είναι κατοχυρωμένες νομοθετικά στα πλαίσια πρόσφατης νομοθεσίας σχετικής με την αντιμετώπιση του ογκούμενου αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν στις μισθολογικές απολαβές χιλιάδων υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών, ενώ εάν δεν υπάρξει συμφωνία ή εξαίρεση, σταματά μετά τις 27 Μαρτίου και η χρηματοδότηση των λειτουργιών της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα