Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και ο θρόνος της Euroleague!

Ο… βασιλιάς (πλέον) του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ολυμπιακός, δε στάθηκε «κύριος» απέναντι στη βασίλισσα Ρεάλ κι ούτε που… κουνήθηκε από τον θρόνο του για να καθίσει κι αυτή! Αντίθετα, με μια «ξεγυρισμένη» 100αρα, βροντοφώναξε προς πάσα κατεύθυνση και κάθε αμφισβητία του, πως ήρθε για να μείνει εδώ! Στο ψηλότερο σκαλί της μπασκετικής Ευρώπης!

Ο Ολυμπιακός, πετυχαίνοντας ένα θρυλικό back to back, που σίγουρα θα μνημονεύεται

για χρόνια, απέδειξε πως το περσινό του κατόρθωμα, μόνο τυχαίο δεν ήταν! Τι κι αν για μια ακόμα φορά ήταν το απόλυτο outsider του Final Four, τι κι αν κατά πολλούς δεν είχε τύχη γιατί φέτος όλοι θα τον έπαιρναν «στα σοβαρά» (λες και του χαρίστηκε κανείς πέρσι), τι κι αν το μπάτζετ της ομάδας δεν ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ (θυμίζουμε πως της ΤΣΣΚΑ αγγίζει τα 39!), οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα με μια ακόμα κατάθεση ψυχής, έδειξαν πως η κορυφή τους αρέσει και δεν τους κουνά κανείς απ’ αυτήν!

Πολλοί, χαρακτήρισαν τον περσινό θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ στην Πόλη, «έπος», θεωρώντας το ως ένα κατόρθωμα σπάνιας ομορφιάς που δύσκολα θα επαναληφθεί… Ίσως ως προς αυτό το κομμάτι, της αιτιολόγησης του χαρακτηρισμού δηλαδή, να μη δικαιώθηκαν, αλλά σίγουρα ο ίδιος ο χαρακτηρισμός είναι απόλυτα πετυχημένος! Γιατί; Διότι τα κύρια γνωρίσματα του έπους, είναι το μεγάλο μέγεθος και η μακροσκελής αφήγηση! Και ο Ολυμπιακός ήδη απέδειξε πως η δική του… «Οδύσσεια» δεν ήταν «πυροτέχνημα» της μιας νυκτός, αλλά έχει ήδη τη συνέχειά της, καθώς και όλα τα φόντα για να την διευρύνει έτι περαιτέρω!

Ο Σπανούλης και η παρέα του, συνέχισαν την κακή τους συνήθεια του να μένουν πίσω στο σκορ, αλλά ίσως τελικά να το προτιμάμε έτσι, γιατί μετά είναι πιο γλυκό! Για άλλη μια φορά έκαναν πολλούς να προδικάσουν το τελικό αποτέλεσμα του ματς από το ημίχρονο, μιας που… κατόρθωσαν μόλις από το πρώτο δεκάλεπτο, να υπολείπονται των Μαδριλένων με 17 πόντους (10-27). Ωστόσο πέτυχαν σταδιακά την ολική επαναφορά, με την περίφημη, πλέον, «Ολυμπιακή άμυνα», με την υπομονή και το γύρισμα της μπάλας στην επίθεση αλλά και τα τρεξίματα στον αιφνιδιασμό, όποτε χρειάστηκαν, καθώς και με κρίσιμα και καθοριστικά σουτ (κυρίως από τον Σπανούλη) που άλλαξαν τον ρου της αναμέτρησης! Αξίζει να σημειωθεί πως σε τρία δεκάλεπτα, οι Πειραιώτες πέτυχαν 90 πόντους!

Με τα… «καρύδια» του Χάινς, την τρέλα του Σλούκα, την ψυχραιμία του Περπέρογλου, την εκτελεστική δεινότητα του Λο και την προσωπικότητα του Σπανούλη, το μπασκετικό τμήμα του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιά (ξανα)άφησε άφωνη ολόκληρη την Ευρώπη και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στις σελίδες της ιστορίας. Όλοι γνωρίζουν πως δεν είναι τόσο δύσκολο το να φτάσεις στην κορυφή, όσο το να κρατηθείς σε αυτήν, για τον λόγο αυτό καταλαβαίνουμε πόσο αξιέπαινα, ηρωικά και σπάνια είναι όσα έχει πετύχει ο Ολυμπιακός την τελευταία πενταετία (τέσσερα F4, τρεις τελικοί και δύο κατακτήσεις). Μάλιστα το back to back που πέτυχε, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ειδικά για τα σύγχρονα δεδομένα (οικονομική ύφεση – μεγάλος συναγωνισμός), το οποίο είχε επιτευχθεί για πρώτη και τελευταία φορά, σε επίπεδο Euroleague, από τη Μακάμπι (2004-05), ενώ με άλλα δεδομένα και συνθήκες, το είχε κατορθώσει η Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990 και 1991).

Το «καμάρι του Περαία», έκανε για μια ακόμα τον κόσμο του να ξεχυθεί στους δρόμους και να κάνει τη νύχτα, «μέρα», στο Πασαλιμάνι! Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού κατέκλυσαν τους πειραϊκούς δρόμους πανηγυρίζοντας για το 3ο αστέρι, το repeat και την καθιέρωση της ομάδας στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και νιώθοντας απόλυτη ικανοποίηση και δικαίωση από την ομάδα τους και τη διοίκησή της, ιδίως μετά τη σαββατιάτικη κατάκτηση του ποδοσφαιρικού κυπέλλου και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ήρθε…

Η μεγαλύτερη δικαίωση όμως, ανήκει στον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους αδελφούς Αγγελόπουλους. Ο πρώτος – ο οποίος σημειωτέον, πέτυχε το βράδυ της Κυριακής αυτό που δεν πέτυχε ο Ιωαννίδης (τρις) και ο Γιαννάκης, να γίνει δηλαδή, ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το ευρωπαϊκό – δέχθηκε σκληρή κριτική (και από τον γράφοντα) για τις επιλογές του, το άσχημο μπάσκετ που απέδιδε η ομάδα κατά διαστήματα, αλλά και κάποιες ήττες στο ΣΕΦ! «Ανίδεο» τον ανέβαζαν και «Έλληνα Mr. Bean» τον κατέβαζαν. Τώρα βέβαια, είναι ο coach Μπαρτζώκας που «έσβησε» τον Μεσίνα και τον Λάσο και παράλληλα είναι ο πρώτος rookie σε F4 που κατακτά το τρόπαιο!

Όσον αφορά τους προέδρους της ομάδας, αυτοί κι αν συκοφαντήθηκαν και δέχθηκαν λάσπη όσο λίγοι. Κάποιοι «Ολυμπιακάρες» μάλιστα, είχαν φτάσει σε σημείο να τους «κράζουν» που έδιναν ένα «καράβι» χρήματα σε παικταράδες, αντί να σπεύσουν να ελέγξουν και να κινήσουν τα «παρασκηνιακά νήματα», κάνοντας τα αδέρφια να σκεφθούν ακόμα και την παραίτησή τους! «Με τον “σταυρό στο χέρι”, δεν πάτε πουθενά, δε βλέπετε τους απέναντι;» τους έλεγαν. Οι Αγγελόπουλοι όμως, έμειναν πιστοί στα «πιστεύω» και τα ιδανικά τους, και κατάλαβαν πως για να εδραιωθούν στην κορυφή δεν πρέπει ούτε να ελέγξουν τη διαιτησία, αλλά ούτε και να συνεχίσουν να «χρυσώνουν» αστέρες του ΝΒΑ και υπερεκτιμημένους Έλληνες μισθοφόρους. Επένδυσαν σε νέα ταλαντούχα παιδιά (βλέπε Σλούκα, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Κατσίβελη) και έκαναν την κίνηση – ματ φέρνοντας τον Σπανούλη από τον αιώνιο αντίπαλο, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες και η ομάδα να είναι ομάδα του προπονητή κι όχι των αστέρων! Πίστεψαν τον πολύπειρο και «σοφό» Ντούντα και τον πολλά υποσχόμενο Μπαρτζώκα και δικαιώθηκαν στο έπακρο! Τα ρίσκα τους βγήκαν, ό,τι έσπειραν άνθισε και πλέον νιώθουν και είναι ήδη πετυχημένοι και κυρίως ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ!

Ο Ολυμπιακός, μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας και αφού άφησε για τα καλά το «πάνω χέρι» στον αιώνιο αντίπαλό του, έχει επανέλθει για τα καλά στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης ενώ δείχνει πως έχει τα θεμέλια, το υλικό και τους… κατάλληλους μαστόρους για να εδραιώσει τη δική του αυτοκρατορία. Το αν θα μπορέσει κάποτε όμως να υποσκελίσει τον Παναθηναϊκό, ή έστω να πετύχει κάτι εφάμιλλο με τη σχεδόν 15ετη απόλυτη κυριαρχία των «πρασίνων» σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι προς το παρόν άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ελληνικό μπάσκετ μόνο να κερδίσει έχει από αυτήν την άτυπη κόντρα μεταξύ των δύο αιωνίων! Με την κούπα της Euroleague να μένει για 3η σερί χρονιά στην Ελλάδα και με 5 (!) κατακτήσεις τα τελευταία 7 χρόνια, το ελληνικό μπάσκετ (τουλάχιστον σε συλλογικό επίπεδο) δείχνει πως είναι στα καλύτερά του! Άντε γιατί πολύ ψηλά είχαν σηκώσει τον αμανέ οι Ισπανοί…

Χάρης Αποστολόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα