Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το GERB αλλά μακριά από την αυτοδυναμία

03:24 13/5/2013 - Πηγή: TNSite

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των exit polls, τα οποία έδωσαν στο φως οι εξειδικευμένες στις δημοσκοπήσεις εταιρίες της Βουλγαρίας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στα δώδεκα χιλιάδες εκλογικά τμήματα της χώρας και στο εξωτερικό.

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, ότι για πρώτη φορά οι πολυάριθμοι Βούλγαροι, που μένουν στην

Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε δέκα εκλογικά τμήματα και όχι μόνο στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας το γεγονός ως φιλική χειρονομία των ελληνικών αρχών, που συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εταιριών BBSS Gallup, Alpha Research, Sova Haris κ.α., το εκλογικό αποτέλεσμα για το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα κυμαίνεται από 28 ως 30 % και το ποσοστό των σοσιαλιστών είναι 24-26 %. Στη νέα Βουλή θα μπουν επίσης το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ) με 9 με 10 % των ψήφων και το εθνικιστικό «Ατάκα» με 5-7 %.

Οριακά είναι τα προγνωστικά για την παράταξη της πρώην επιτρόπου Μεγκλένα Κούνεβα «Η Βουλγαρία για τους Πολίτες», στην οποία τα exit polls δίνουν ποσοστά από 3,6 μέχρι 3,9 %, με ελπίδες να ξεπεράσει το όριο του 4 % των ψήφων που εξασφαλίζει την παρουσία ενός κόμματος στη 42η Λαϊκή Συνέλευση .

Ομόφωνη είναι η εκτίμηση των κύριων πολιτικών δυνάμεων, ότι κατά την διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης υπήρξαν σε μεγάλη κλίμακα κρούσματα εξαγοράς ψήφων, πίεσης προς τους εκλογείς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που πρόσκεινται στους κυβερνώντες, και άλλες αντιδημοκρατικές και παράνομες πρακτικές.

Όλα αυτά θα εντείνουν και άλλο την άνευ προηγουμένου πολιτική απομόνωση του GERB, σύμφωνα με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

«Μέγκασκανδαλο» αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Άγγελ Νάιντενοφ την υπόθεση με τις 350 χιλιάδες πλαστά ψηφοδέλτια, τα οποία ήταν σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για τις εκλογές. Αυτό επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα η βουλγαρική εισαγγελία με ειδική ανακοίνωση, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του διευθυντή του τυπογραφείου, ότι πρόκειται για «άχρηστο ελαττωματικό υλικό» αλλά και τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του GERB για «σενάριο δυσφήμησης» του κόμματος και «απόπειρα χειραγώγησης των ψηφοφόρων», όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος του εκλογικού επιτελείου του κόμματος Τσβετάν Τσβετάνοφ.

«Το GERB μπορεί να κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε για πάντα την εξουσία. Από σήμερα η Βουλγαρία έγινε και πάλι ελεύθερη χώρα». Με αυτόν τον τρόπο ανέλυσε το προγνωστικό εκλογικό αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος του έγκυρου οργανισμού BBSS”Gallup” Αντρέι Ράιτσεφ, επικαλούμενος την άρνηση των πολιτικών δυνάμεων που μπαίνουν σίγουρα στη νέα Βουλή να έχουν οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία με το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα.

Οι δυσκολίες του νικητή, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και «ο μεγάλος χαμένος των εκλογών», θα γίνονται όλο και πιο αισθητές όσο θα βγαίνουν στο φως τα αποτελέσματα από τις έρευνες της εισαγγελίας για πιθανές παρανομίες υψηλά ιστάμενων στελεχών του GERB, δήλωσε η βουλευτής των Σοσιαλιστών Μάγια Μανόλοβα στο κανάλι BTV.

Το ΒΣΚ θα συζητήσει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την πρόταση των Σοσιαλιστών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με πρόεδρο τον κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι - πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του κ .Σεργκέι Στανίσεφ(2005-2009). Αυτό επιβεβαίωσαν στις πρώτες δηλώσεις τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλιστών, τα οποία απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας με το GERB.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα